Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Zázrak v horách: Nezvestného pastiera našli po troch dňoch živého
Zdielať na

Zázrak v horách: Nezvestného pastiera našli po troch dňoch živého

LIPTOVSKÉ REVÚCE / Nikto nedúfal, že ho po troch dňoch nájdu živého, no stal sa zázrak. Pastiera oviec, ktorý bez stopy zmizol ešte v pondelok (26.8.) večer, našli horskí záchranári v jednej z útulní nad obcou Liptovské Revúce.

​Nezvestného muža si všimli turisti

Marián (54) bol nezvestný od pondelka (26.8.), kedy sa so stádom oviec stratil v kopcoch nad Liptovskými Revúcami. Horských záchranárov požiadala o súčinnosť pri pátraní polícia. "Do akcie bolo nasadených 22 profesionálnych aj dobrovoľných horských záchranárov. Čo sa týka techniky, tak aj traja dronisti a štyria kynológovia so psami," informoval záchranár Horskej záchrannej služby - Veľká Fatra Martin Pitoniak. Pri štvrtkovom (29.8.) pátraní im výrazne pomohli turisti, ktorí si vyčerpaného muža, zodpovedajúceho popisu nezvestného, všimli v kolibe v oblasti Marčekovo.

Muža našli dehydrovaného a vyčerpaného

"Daná pátracia skupina sa bola pozrieť a pána našli. Bol značne dehydrovaný a vyčerpaný. Bola mu podaná intravenózna liečba a keď sa mu zdravotný stav zlepšil, tak bol zvezený terénnym vozidlom HZS dole do Liptovských Revúc," dodal Pitoniak. "Záchranári ho po prvotnom ošetrení transportovali s diagnózou dehydratácia do nemocnice v Ružomberku," priblížila hovorkyňa Operačného strediska ZZS Petra Klimešová. Čo presne sa na horských pasienkoch udialo, nateraz známe nie je. Pastier zrejme zablúdil a pri hľadaní cesty späť na salaš sa natoľko vyčerpal, že nedokázal pokračovať ďalej. Jeho šťastím v nešťastí bolo, že sa stratil v turistami pomerne často navštevovanej lokalite. "Vďaka všímavosti turistov a ich ochote pomôcť, sa muža podarilo nájsť živého a zdravého," ukončila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Žilina Zuzana Šefčíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy