Oblačno
14°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Bratislavská škola dostala výhražný bombový email. Polícia prehľadáva viaceré školy
Zdielať na

Bratislavská škola dostala výhražný bombový email. Polícia prehľadáva viaceré školy

BRATISLAVA / V utorok 3. septembra v skorých ranných hodinách dostala škola v bratislavskej Petržalke výhražný email o uloženej bombe v areáli. Polícia pre istotu prehľadáva viaceré školy. Informáciu ako prvý priniesol portál tvnoviny.sk.

Na viacerých základných školách (ZŠ) v bratislavskej Petržalke nahlásili v utorok ráno bomby. Išlo o ZŠ Černyševského, Nobelovo námestie, Tupolevova, Dudova, Holíčska, Gessayova a Pankúchova. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Petržalky Mária Halašková."Riaditelia a riaditeľky ZŠ postupovali podľa daných pokynov. Deti aj zamestnanci ZŠ opustili budovy, polícia vykonala obhliadku priestorov na zaistenie bezpečnosti," skonštatovala Halašková.

Bombu nahlásili na takmer 270 školách na Slovensku. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) s tým, že na miestach zasahuje polícia a reálnosť bombovej hrozby sa vyhodnocuje. V žiadnej z dotknutých základných škôl sa prítomnosť bomby nepotvrdila, rovnako tak neboli zistené ani iné zariadenia či látky. Žiaci sa tak mohli opäť vrátiť do tried. "Podľa aktuálnych informácií už prebieha vyučovanie," doplnila Halašková. Bombu v utorok ráno nahlásili napríklad aj na Základnej škole v Bernolákove.

Rozhovor redaktorky TV JOJ Andrei Teissigovej s Erikou Drgoňovou, riaditeľkou základnej školy o tom, ako školy postupujú v prípade nahlásenia bomby na škole si môžete pozrieť tu:

Polícia začala trestné stíhanie

Pre bombovú hrozbu na stovkách škôl na Slovensku začala polícia trestné stíhanie. Vedie ho vo veci teroristického útoku. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič. Upozornil na to, že páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie.

O 11 hodine by mali školy prerušiť vyučovanie

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) na sociálnej sieti potvrdil, že sa opätovne objavili vyhrážky školám o bombových atentátoch. "Dôrazne odsudzujem tento bezprecedentný čin zameraný voči našim deťom, rodičom a pedagógom," odkázal Drucker. Ubezpečil, že situáciu zodpovedne monitorujú a zaisťujú bezpečnosť v spolupráci s ministerstvom vnútra a príslušnými policajnými zložkami. Rezorty školstva a vnútra zároveň zvolali spoločný brífing na tému aktuálnej bezpečnostnej situácie na školách.

Školy by mali o 11.00 hodine prerušiť vyučovanie, uviedol Drucker s tým, že to odporučili riaditeľom škôl. Verí, že ide o planý poplach, no bezpečnosť detí je podľa jeho slov najdôležitejšia. Doplnil, že pre školy je na webe rezortu dostupný kompletný krízový plán, ako riešiť takéto udalosti. Čin dôrazne odsúdil a poukázal na to, že ak niekto žartuje, môže si zničiť celý život. Dotknutým školám a triedam v prípade možnosti odporučil zabezpečiť vyučovanie tematickými hodinami mimo školy.

Tlačovú besedu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom o aktuálnej bezpečnostnej situácii na školách si môžete pozrieť tu:

Žilinka odmieta traumatizovanie detí bombovými hrozbami na školách

Traumatizovanie detí nahlasovaním bombových hrozieb na školách je prejavom perfídnosti, ktorý pre jeho závažnosť vyvolá nekompromisnú reakciu orgánov činných v trestnom konaní. Na sociálnej sieti to vyhlásil generálny prokurátor Maroš Žilinka. "Deti a ich záujem musia byť na prvom mieste a musia požívať najvyššiu ochranu," zdôraznil Žilinka.

Súvisiace články