Oblačno
14°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Súd uznal Dušana Kováčika v prípade prijímania úplatkov za vinného. Advokát sa odvolal
Zdielať na

Súd uznal Dušana Kováčika v prípade prijímania úplatkov za vinného. Advokát sa odvolal

BANSKÁ BYSRICA / Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica v utorok 3. septembra uznal bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika za vinného, ale od uloženia trestu upustil. Obžaloba ho vinila zo zločinu prijímania úplatku. V roku 2016 mal v špeciálne upravenej knihe prijať 50-tisíc eur za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. Rozsudok nie je právoplatný. Advokát Dušana Kováčika sa voči rozsudku odvolal. Prokurátor si nechal čas na doručenie a rozhodne sa potom v zákonnej lehote. Ďalej v prípade bude rozhodovať Najvyšší súd.

Podľa samosudcu vykonaným dokazovaním sa podarilo preukázať, že skutok sa stal. Ako konštatoval, doterajší právoplatný trest, osem rokov väzenia a peňažný trest vo výške 100-tisíc eur, je podľa neho dostatočný. Na ten obžalovaného odsúdili v jeho prvej korupčnej kauze v máji 2022. Prípad sa týkal prijatia úplatku a vyzradenia informácií zo spisov.

Proces so špeciálnym exprokurátorom sa začal v septembri v roku 2022 a dokazovanie bolo ukončené vlani v novembri, keď odzneli aj záverečné reči obžaloby a obhajoby. Dušan Kováčik svoju reč predniesol až 28. augusta a v nej zdôraznil, že žiadny úplatok neprevzal. Obžalobu označil za absolútne nedôvodnú a skutok za vymyslený. Podľa neho celé konanie bolo založené len na výpovedi jediného kľúčového svedka, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka. Obhajoba žiadala oslobodenie spod obžaloby.

Prokurátor navrhoval trest 10 rokov

Prokurátor Dušanovi Kováčikovi vzhľadom na zmenu ustanovení Trestného zákona navrhoval súhrnný trest odňatia slobody na desať rokov, peňažný trest 120-tisíc eur a jeden rok navyše, ak by ho obžalovaný nezaplatil.

Okrem Dušana Kováčika bol pôvodne obžalovaný aj Peter K., označovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, ktorý ho mal podplácať. Na pojednávaniach sa nezúčastňoval, pretože od roku 2021 je na úteku a konalo sa voči nemu ako ujdenému. V závere procesu bolo voči nemu napokon trestné stíhanie zastavené z dôvodu premlčania. Podľa jeho obhajkyne Evy Mišíkovej sa Peter K. po zrušení zatýkacích rozkazov chce vrátiť na Slovensko a vypovedať v iných trestných veciach.

V prípade prvej korupčnej kauzy špeciálneho exprokurátora podali Dušan K. aj minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) dovolanie na Najvyšší súd SR. Minister zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia súdu o dovolaní.

Opozícia poukazuje na ďalší odsudzujúci rozsudok 

Opozičné strany poukazujú na ďalší odsudzujúci rozsudok v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika Hnutie PS žiada ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby na mimoriadnej schôdzi vysvetlil dôvody dovolania v prospech Dušana. Kováčika Podľa hnutia Slovensko by po odsudzujúcom rozsudku nad Dušanom Kováčikom mal Susko ako minister okamžite skončiť. KDH berie na vedomie utorkové rozhodnutie v korupčnej kauze bývalého špeciálneho prokurátora, avšak je podľa neho potrebné počkať na konečné rozhodnutie. TASR o tom informovali z PS, KDH a hnutia Slovensko.

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Lucia Plaváková (PS) priblížila, že spolu s opozičnými kolegami zvolávajú mimoriadne rokovanie Ústavnoprávneho výboru NR SR, kde môže minister predstaviť svoje dôvody dovolania. "Kroky ministra spravodlivosti vzbudzujú vážne pochybnosti o tom, či svoju funkciu naozaj vykonáva v mene spravodlivosti," dodala Plaváková. Tým, že kroky podľa nej nevysvetľuje, tak tieto obavy len posilňuje.

"Je to absolútne fiasko ministra spravodlivosti, ktorý len nedávno vytiahol Dušana K. z väzenia v inom korupčnom prípade," uviedol poslanec a podpredseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Podotkol, že odsudzujúci rozsudok vyniesol sudca Michal Truban, ktorý bol za predchádzajúcich dvoch vlád strany Smer-SD dvakrát predsedom Špecializovaného trestného súdu a nedávno opäť vyhral výberové konanie na túto funkciu.

"Dlhodobo opakujeme, že je potrebné budovať inštitucionálnu dôveru vrátane nezávislej justície. Lebo iba fungujúci súdny systém zabezpečí ochranu práv a bezpečnosť občanov," ozrejmil podpredseda KDH Viliam Karas.

Súvisiace články