Oblačno
14°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Mongolsko zorganizovalo pre Putina uvítaciu ceremóniu napriek zatykaču ICC
Zdielať na

Mongolsko zorganizovalo pre Putina uvítaciu ceremóniu napriek zatykaču ICC

Zdroj: TASR

MONGOLSKO / Mongolsko usporiadalo uvítaciu ceremóniu pre Vladimira Putina napriek zatykaču, ktorý na ruského prezidenta vydal Medzinárodný trestný súd (ICC), napísala agentúra AP. Stredoázijský štát, kam pricestoval v noci na dnes miestneho času (v pondelok večer SELČ) šéf Kremľa nazval priateľským spojencom. Od vlaňajšieho marca, keď na neho súd vydal zatykač kvôli deportáciám ukrajinských detí do Ruska, ide o prvú návštevu Putina v krajine, ktorá podpísala rímsky štatút ICC.

Pred Putinovou cestou Ukrajina vyzvala Mongolsko, aby ruského prezidenta vydalo súdu v Haagu. Európska únia už skôr vyjadrila obavy, že Mongolsko zatykač nevyplní. "EÚ ľutuje, že Mongolsko nedodržalo svoje záväzky" s ohľadom na zatykač ruského prezidenta, uviedol dnes únijný hovorca. Putinov hovorca už minulý týždeň uviedol, že Kremeľ sa cesty do Mongolska neobáva.

Hovorca mongolskej vlády vo vyhlásení uviedol, že stredoázijská krajina je závislá od energetického dovozu, čo limituje jej možnosti, napísal server Politico. "Mongolsko dováža 95 percent svojich ropných produktov a vyše 20 percent elektriny od bezprostredných susedov. Tieto dodávky sú rozhodujúce pre zabezpečenie našej existencie," uviedol hovorca. "Mongolsko vždy zastávalo politiku neutrality vo všetkých diplomatických vzťahoch," doplnil.

Mongolsko, ktoré má 3,3 milióna obyvateľov, je geograficky zovreté medzi Ruskom a Čínou. Diplomatická situácia je podľa Politika zložitá - krajina sa snaží udržiavať priateľské vzťahy s oboma veľmocami, na ktoré má rozsiahle historické a hospodárske väzby. Ruská invázia na Ukrajinu tento postoj nijako nezmenila.

Mongolsko preukázalo, že je "lojálnym a spoľahlivým spojencom", uviedol dnes podľa agentúry TASS Putin pri stretnutí s predsedom mongolského parlamentu. "Rusko a Mongolsko po desiatky rokov udržiavali blízke, priateľské vzťahy. A dnes sa úspešne vyvíjajú," povedal tiež ruský prezident. V rámci návštevy, ktorá podľa Kremľa večer miestneho času (popoludní SELČ) skončila, sa stretol aj so svojím náprotivkom Uchnágínom Chürelsüchom, s ktorým povečeral rybie a európske špeciality, napísal TASS.

Rímsky štatút doteraz prijalo 124 krajín vrátane Česka. Jurisdikciu ICC naopak neuznáva napríklad Rusko, Spojené štáty alebo Čína. Ak členská krajina neplní svoje povinnosti, ICC môže záležitosť postúpiť zhromaždeniu zmluvných strán, ktoré sa schádza raz ročne.

Súvisiace články