Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Bombové vyhrážky na slovenských školách boli ešte masívnejšie ako včera. Žiaci sa neučia
Zdielať na

Bombové vyhrážky na slovenských školách boli ešte masívnejšie ako včera. Žiaci sa neučia

BRATISLAVA / Tisícky detí sa do školských lavíc opäť neposadili. Teroristická hrozba už druhý deň po sebe paralyzovala školy po celej krajine. Pedagógovia aj rodičia sú zúfalí a boja sa, že výhražné maily budú chodiť deň čo deň. Autor výhražných správ polícií stále uniká. Bombové hrozby vyšetrujú ako terorizmus.

Pre rodičov to predstavuje komplikácie a pre deti stres

Ďalší školský deň, no rovnaký scenár. Tisícky detí a rodičov sa stali opäť terčom teroristickej hrozby. Anonym aj v stredu. 4. septembra ráno poslal výhražný bombový email, ktorý znel takto. "Oznamujeme Vám, že Vaša budova je zamínovaná. Nebudeme Vám diktovať podmienky, pretože Vás nezaujímajú. Zabijeme Vás aj Vaše deti! Aktivácia výbušných zariadení o 11:00," znelo vo výhražnom maily. "Vplýva to najmä na tie deti. Mnohé včera plakali, boli neisté, boli veľmi v strese vplýva to na rodičov, mnohí rodičia okamžite museli opustiť prácu a prísť pre deti," opísala Zora Dóczyová, riaditeľka ZŠ Černyševského 8 v Bratislave. 

"Keď o pol 7 dáte dieťa do rúk pedagógov s tým, že 7:45 už máte byť v práci a zarezávať do 5-tej, aby ste sa stihli po to dieťa vrátiť tak je to enormná komplikácia," opísal jedna z matiek. "Rodičia sú už samozrejme z toho tiež zmätení a zúfalí," povedala Adriana Moldová, riaditeľka školy v Bernolákove. "Ja budem mať oslavu a ja chcem pozvať nejakých kamošov, ale keďže je zatvorená škola tak nemôžem. Treba ich dať do väzenia," vyhlásilo malá školáčka.

Výhražná správa prišla zo zahraničia

Mail prišiel z rovnakej adresy ako pred necelými 24-hodinami. Jediným čím sa líšil bola hodina odpálenia bomby. Policajti prehľadali stovky škôl po celom Slovensku a opäť aj v susednom Česku. O tom, či sa deti ráno posadili do školských lavíc bolo na rozhodnutí riaditeľov. "Ja toto riziko odmietam niesť na seba v zmysle, že pustím deti alebo zamestnancov do školy," dodala Moldová. 

Brány niektorých základných škôl zostali zavreté. Napríklad na Černyševského v bratislavskej Petržalke bola ale otvorená. Policajti ju ráno prehľadali a deti sa normálne učili. "Vyhodnotili teda, že nič sa tu nenachádza a mohli sme pokračovať vo vyučovaní," priblížila Dóczyová. 

Výhražná správa je zo zahraničia. Vyzerá to tak, že nájsť odosielateľa nebude vôbec jednoduché. Ak sa to vyšetrovateľom podarí a postavia ho pred súd, za teroristické hrozby mu hrozí výnimočný trest. V base môže stráviť 25 rokov.

Polícia na školách prijímala potrebné opatrenia

Polícia prijíma v spolupráci s dotknutými školami potrebné opatrenia. V danej veci je vedené trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek. "Aktívne komunikujeme s ministerstvom školstva a intenzívne spolupracujeme aj s ďalšími bezpečnostnými zložkami štátu a partnermi v zahraničí vrátane českých kolegov," uviedla polícia.

Rodičov aj personál škôl ubezpečila, že na podobné situácie sú pripravení, s tým, že postupujú podľa štandardných operačných postupov, podobne postupujú aj jednotlivé školy. "Naším spoločným cieľom je predovšetkým bezpečnosť detí v školách, ale aj čo najmenší zásah do vyučovacieho procesu. Preto k jednotlivým bezpečnostným opatreniam pristupujeme v každej škole individuálne," doplnila polícia. Prípadom sa zaoberá úrad boja proti organizovanej kriminalite. 

Ako vyzerala situácia na slovenských a českých školách si môžete pozrieť tu:

Hrozba sa nepotvrdila 

Hrozbu zamínovania preverovali na viacerých bratislavských základných školách (ZŠ). Vyhrážku nepotvrdili. Išlo napríklad o školy v Petržalke, konkrétne ZŠ Holíčska, Pankúchova, Černyševského, Gessayova a Tupolevova. Mestská časť o tom informovala na sociálnej sieti. Bombová hrozba bola nahlásená aj na ZŠ Vazovova, pre TASR to potvrdila hovorkyňa staromestského starostu Veronika Gubková.

ZŠ Holíčska okamžite zrušila celú výučbu a žiakov, ktorí stihli prísť do školy, poslala domov. "Ďalšie z dotknutých inštitúcií postupovali podľa pokynov bezpečnostných zložiek, pričom v žiadnej budove neboli míny, bomby ani iné život ohrozujúce látky, našťastie, nájdené," dodala mestská časť Petržalka.

Vedenie Petržalky vrátane celého oddelenia školstva vyjadruje nad vzniknutou situáciou silné znepokojenie. "Dôverujeme schopnostiam našich bezpečnostných zložiek a veríme, že sa im riziko vzniku podobných situácií podarí odstrániť, respektíve čo najviac eliminovať," uviedla samospráva. Zároveň vedenie dúfa, že vinník alebo vinníci budú čo najskôr dolapení a patrične potrestaní.

Výhražný e-mail dostala v stredu aj ZŠ s Materskou školou Kalinčiakova 12 v zriaďovateľskej pôsobnosti bratislavského Nového Mesta. "Doručený bol o 3.44 hodine ráno, čiže všetko riešilo vedenie školy v súčinnosti s Policajným zborom a ešte pred začiatkom vyučovania boli skontrolované priestory a vyučovanie začalo v štandardnom režime," povedal pre TASR Jakub Lazarčík z referátu komunikácie miestneho úradu.

Rozhovor s Luciou Kurilovskou, štátnou tajomníčkou ministerstva vnútra, o bezpečnosti na školách si môžete pozrieť tu:

Vyhrážky boli adresované aj školám v Česku

Niektoré školy v Česku dnes znovu dostali výhražný e-mail, podobne ako v utorok. Polícia na sieti X uviedla, že prijme opatrenia, ktoré budú čo najmenej zasahovať do výučby. Aktuálna vyhrážka sa týka viacerých druhov škôl, nielen základných, povedal ČTK hovorca policajného prezídia Ondrej Moravčík. V utorok dostali stovky škôl v celom Česku oznámenie, ktorého autor hrozil, že sú zamínované. Niektoré preto ukončili výučbu skôr.

Polícia v utorok večer uviedla, že na sociálnych sieťach koluje podobné vyhlásenie. Hrozba by mala byť tentoraz orientovaná na všetky typy škôl, nielen na základné, a to na dnešok. "Školy nám začínajú túto skutočnosť potvrdzovať a rovnako ako včera (v utorok), aj dnes prijmeme opatrenia, ktoré budú čo najmenej zasahovať do bežného vyučovacieho režimu," uviedli dnes ráno policajti.

Podľa doterajších informácií výhražný e-mail dostalo približne 450 škôl. "V spolupráci s ministerstvom školstva sa snažíme školy upokojovať, že relevancia hrozby nie je vysoká a že našou úlohou v tejto chvíli je predovšetkým pátrať po páchateľovi," dodala polícia.

Hovorca policajného prezídia dnes ráno ČTK povedal, že aktuálna vyhrážka sa týka nielen základných škôl. Potvrdil aj platnosť utorkového oznámenia polície, že sa vyhrážka zatiaľ nezdá relevantná. Na objasnení prípadu sa podieľa okrem iného Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite.

Reportáž o tom, ako školy postupujú v prípade podobnej bombovej hrozby si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy