Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Na Záhorí vypukli ďalšie dva požiare. S plameňmi bojujú hasiči
Zdielať na

Na Záhorí vypukli ďalšie dva požiare. S plameňmi bojujú hasiči

ZÁHORIE / Hasiči na Záhorí sa od včerajšieho dňa nezastavili. V priebehu dvadsiatich štyroch hodín zasahovali pri požiaroch porastu a lesa na šiestich rôznych miestach. Aj v tejto chvíli sú hasiči v teréne. Likvidujú požiar lesa v blízkosti Lakšárskej Novej Vsi.

​Okolo tretej hodiny popoludní začal horieť porast v lese medzi Veľkými Levármi a Moravským Svätým Jánom. Plamene zachvátili v utorok 3. septembra les o rozlohe približne troch hektárov. Na miesto vyrazili hasiči, vrátane tých dobrovoľných zo širšieho okolia. "Na mieste udalosti bola následne zriadená diaľková kyvadlová doprava pomocou veľkokapacitného čerpadla z rybníka Dúbrava. Príčina vzniku požiaru a rovnako i výška vzniku škody je v súčasnej dobe v štádiu vyšetrovania," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová.

Približne v tom istom čase horelo aj na diaľničnom odpočívadle Závod, ktorý je od miesta požiaru vzdialený vzdušnou čiarou asi 500 metrov. "Príčinou vzniku požiaru bolo nedbalostné konanie," vyjadril sa hovorca Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči.

"Tam sme hasili s občanmi, kým prišli prvé dve jednotky. To sa dialo asi do jedenástej hodiny večer. Ale medzitým horelo aj v Závode - Bažantnica," povedal starosta obce Závod Radomír Ševeček. Požiar vznikol okolo deviatej večer za lesom, len pár metrov od rodinných domov v obci Závod. "Príčina vzniku požiaru nie je zistená," pokračoval Koči. Miestni nevylučujú, že požiar nevznikol náhodou. "Nie som vyšetrovateľ, ale tento požiar bol úmysel," pokračoval Ševeček.

Ďalší požiar o rozlohe asi 50 x 100 metrov bol včera medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave. "Požiar, ktorý sa znovu rozhorel po predchádzajúcom dni sa hasičským jednotkám podarilo zlikvidovať po viac ako troch hodinách," dodal Koči. Neprešlo ani 24 hodín od prvého z týchto už spomenutých požiarov a operačné stredisko vyslalo jednotky na ďalšie dva zásahy.

Na ďalší požiar vyslali hasičov v popoludňajších hodinách, a to medzi obcami Borský Mikuláš a Lakšárska Nová Ves. Ten vznikol približne v rovnakom čase, ako začal horieť vojenský les na Záhorí. Avšak nevznikol tak, že by sa rozšíril z neďalekého lesa. Veľký počet hasičov zasahuje na mieste ešte v tejto chvíli. "Na toto chcem upozorniť. Je hrozné sucho, stačí maličkosť. Aj tí naši hasiči, či už dobrovoľní zo Závodu alebo iní. Už sú unavení, oni chodia do práce, majú svoje rodiny. Majte ohľad k týmto ľuďom, lebo oni za to nie sú platení, oni to robia vo voľnom čase, nasadzujú svoje životy, chránia náš majetok a správajme sa k nim úctivo," dodal Ševeček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy