Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Bol cieľom útoku iba Robert Fico alebo aj celá vláda?
Zdielať na

Bol cieľom útoku iba Robert Fico alebo aj celá vláda?

HANDLOVÁ / Bol cieľom iba Robert Fico alebo aj ďalší členovia vlády? Aj tieto informácie budú musieť ešte v prípravnom konaní zisťovať vyšetrovatelia. Dôvodom je obvinenie atentátnika Juraja Cintulu z teroristického útoku. Pôvodne totiž strelca vinili z úkladnej vraždy. Tieto informácie vyplývajú z uznesenia sudcu Špecializovaného trestného súdu, ktoré má naša redakcia k dispozícii. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloleté osoby.

Spisovateľ (71) Juraj Cintula, ktorý v máji v Handlovej strieľal na Roberta Fica, nechce byť za mrežami. Argumentuje tým, že ho doma čaká manželka, ktorá leží v posteli a plače. Pred pár týždňami sa preto pýtal na slobodu, no jeho žiadosť Špecializovaný trestný súd 23. augusta zamietol. Cintula podal sťažnosť a konečné slovo bude mať Najvyšší súd SR.

"Zároveň rozhodoval o mojom návrhu na zmenu dôvodov väzby na rozšírenie dôvodov väzby podľa paragrafu 71 odsek 2 trestného poriadku a tomuto návrhu vyhovel. Tam je dôvod väzby čisto formálny, ak je obvinený z trestného činu terorizmu, tak v podstate môžu byť dôvody väzby rozšírené aj o tento dôvod," uviedla (23.8.2024) prokurátorka Katarína Hančáková. 

Z uznesenia sudcu ale vyplýva, že zmena kvalifikácie z úkladnej vraždy na terorizmus je v tomto štádiu vyšetrovania čiastočne dôvodná, no nemožno to považovať za definitívny záver. "Táto zmena právnej kvalifikácie je ďalej udržateľná len v prípade, ak budú zistené v rámci prípravného konania, ktoré stále prebieha, také konkrétne skutočnosti, ktoré dostatočným spôsobom preukážu relevanciu predbežne prijatého záveru orgánov činných v trestnom konaní," uvádza sa v uznesení Špecializovaného trestného súdu. 

Policajti tak budú musieť ešte jasne preukázať, že úmyslom Juraja Cintulu nebolo zastaviť pôsobenie samotného premiéra, ale aj vlády ako celku. Prekvalifikovanie obvinenia prokurátorka zdôvodnila výpoveďou Cintulu, ktorý v nej uviedol, že motívom streľby bola nenávisť voči Robertovi Ficovi a jeho vláde. Spáchanie skutku strelec neľutuje.

"Jeho názorové presvedčenie, vrátane odhodlania pomstiť sa predstaviteľom vládnej moci, je naďalej prítomné, a preto nemožno vylúčiť pokračovanie obvineného v páchaní politicky motivovanej trestnej činnosti. V prípade prepustenia by obvinený mohol svoj zámer, ktorým bolo usmrtenie poškodeného, dokonať," uvádza sa v uznesení Špecializovaného trestného súdu. 

Tieto informácie vyplývajú aj zo zaistenej korešpondencie, ktorú obvinený adresoval svojej manželke. Juraj Cintula zrejme komplicov pri útoku nemal. O možných jeho spolupáchateľoch nie je v uznesení žiadna zmienka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy