Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi zrušili obvinenie v kauze Gorila
Zdielať na

Finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi zrušili obvinenie v kauze Gorila

BRATISLAVA / Finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi zrušil prokurátor obvinenie v kauze Gorila. TASR o tom informoval advokát Martin Škubla. Ozrejmil, že prokurátor odôvodnil zrušenie obvinenia tým, že "uznesenie vyšetrovateľky nemá žiadnu oporu vo vykonanom dokazovaní". Obvinenia v predmetnej veci boli zrušené 2. septembra.

Ako Škubla ďalej uvádza, špecializovaný tím Gorila vyrábal obvinených bez dôkazov, na základe domnienok a "zbožných prianí" a nie na základe reálne zisteného skutkového stavu. "Vyšetrovatelia nielenže nemali žiadny dôkaz na vznesenie obvinenia, ale aj následné dvojročné dokazovanie len simulovali. A tak prokurátor ani po dvoch rokoch nenašiel v spise nič, čo by obvinenia podporilo," vysvetľuje Škubla.

Zdôraznil aj na to, že jeho klient (Haščák, pozn. TASR) si prial konfrontáciu jeho tvrdenia, že žiadnou transakciou opísanou v tzv. spise Gorila štát ani verejnosť neprišli ani o cent, s dôkazmi vyšetrovateľov, pripravil rozsiahle analýzy, predložil mnoho posudkov. "Orgány činné v trestnom konaní však reagovali len teátrom a k jedinej transakcii ich znalec napokon rezignoval a sú po siedmych rokoch bez posudku," doplnil Škubla.

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila v roku 2022 obvinila finančníka Haščáka a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Haščák bol obvinený aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Medzi obvinenými bola aj bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna B. a exminister hospodárstva Jirko M. Všetci figurovali v kauze Gorila.

Prokurátor zrušil v kauze Gorila obvinenie siedmim osobám 

Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava zrušil 2. septembra obvinenie siedmim osobám v kauze Gorila. Urobil tak na podklade sťažnosti obvinených. Stíhaní boli pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej krajskej prokuratúry Gabriela Kováčová.

"Je potrebné zdôrazniť, že skutkové a právne závery uvedené v uznesení o vznesení obvinenia nemali oporu vo vykonanom dokazovaní, respektíve boli v rozpore s vykonaným dokazovaním, čo malo za následok nezákonnosť a neopodstatnenosť predmetného uznesenia," vysvetlila hovorkyňa.

Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila v roku 2022 obvinila finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch ľudí zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Jaroslav H. bol obvinený aj z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Medzi obvinenými bola aj bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna B. a exminister hospodárstva Jirko M. Celkovo bolo obvinených sedem osôb vrátane finančníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy