Zatiahnuté
16°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
V Ludrovskej doline vypukol požiar. Na mieste zasahovalo 45 hasičov a vrtuľníky
Zdielať na

V Ludrovskej doline vypukol požiar. Na mieste zasahovalo 45 hasičov a vrtuľníky

LUDROVSKÁ DOLINA / V Ludrovskej doline na severnej strane Nízkych Tatier vypukol v piatok 6. 9. požiar. Na sociálnej sieti o tom informuje Horská záchranná služba (HZS). Presné miesto požiaru lokalizovali horskí záchranári pomocou dronu. Na mieste už v piatok zasahoval vrtuľník letky Ministerstva vnútra SR s takzvaným bambi vakom.

Pred ohňom varuje turistov, ktorí sú v lokalite, prípadne tam plánujú ísť. "Lesný požiar predstavuje pre turistov a návštevníkov hôr veľké riziko ohrozenia života a zdravia, zároveň môžu návštevníci a turisti vytvárať prekážku pri likvidácii požiaru," upozorňuje HZS. "Následne sa rozhodne o prípadnom nasadení modulu pozemného hasenia," dodal HaZZ s tým.

Zásah pokračuje aj na druhý deň

Požiar v Ludrovskej doline na severnej strane Nízkych Tatier v sobotu likviduje 45 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, na mieste zasahujú aj vrtuľníky. "Aktuálne sú pri požiari v Ludrovskej doline nasadení príslušníci modulu pozemného hasenia, zasahuje aj vrtuľník leteckého útvaru Ministerstva vnútra (MV) SR MI171 s bambi vakom a vrtuľník Ministerstva obrany SR UH-60M Black Hawk, ktoré k 11.00 h vykonali už 15 zhodov," uviedla hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Geguššová.

Spolu na mieste podľa nej zasahuje 45 hasičov z HaZZ a dobrovoľných hasičských zborov obcí s 11 kusmi hasičskej techniky. Požiar v Ludrovskej doline vypukol v ťažko prístupnom teréne o rozlohe 100 krát 100 metrov. Minister vnútra na sociálnej sieti uviedol, že požiar je pod kontrolou. "Už od piatku (6. 9.) bojovalo s požiarom v Nízkych Tatrách 45 hasičov a nasadených bolo 11 kusov pozemnej aj leteckej hasičskej techniky," skonštatoval Šutaj Eštok. Minister zároveň vyzdvihol promptný a profesionálny zásah riadiaceho štábu priamo na mieste, ľudí vyzval, aby boli pri návšteve lesa vždy opatrní a predchádzali podobným situáciám.

Hasiči podobne likvidovali aj požiar vo Vysokých Tatrách v roku 2018

Súvisiace články

Najčítanejšie správy