Polojasno
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Novinári hovorili s anonymom, ktorý tvrdí, že posiela bombové hrozby na školy
Zdielať na

Novinári hovorili s anonymom, ktorý tvrdí, že posiela bombové hrozby na školy

BRATISLAVA / Hovorí si Maniak, žije vraj na Ukrajine, fandí Vladimírovi Putinovi a nenávidí Slovákov a Čechov. Novinári hovorili s anonymom, ktorý tvrdí, že posiela bombové hrozby na slovenské a české školy a chce v tom pokračovať.

" Neznášam Čechov a Slovákov. Ďalšie vyhrážky prídu zajtra. Chcem, aby v zime museli deti vyhnať na mráz," napísal českej redakcii Mladá Fronta DNES cez účet na Telegrame muž, ktorý si hovorí Maniak. Priznáva sa k terorizovaniu stoviek českých aj slovenských škôl bombovými hrozbami. Českí policajti, ktorí analyzovali túto komunikáciu potvrdili, že stopa je správna.

"Podľa prvotných informácií redaktori z Mladej fronty DNES skutočne komunikovali pravdepodobne s majiteľom toho Telegram účtu, na ktorom boli zverejňované relevantné informácie o vyhrážkach českým a slovenským školám,“ povedal Ondřej Moravčík z Policajného prezídia.

"Avšak to ešte stále neznamená, že komunikovali s osobou, ktorá tam tie informácie rozoslala. Tá spojitosť je naozaj cez účet a nie cez osobu páchateľa, pretože potom stále pátrame," dodáva.

Na hrozby má osobné dôvody

Muž s prezývkou Maniak žije v Dnipre na Ukrajine a fandí ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Tvrdí, že jeho hrozby nesúvisia s vojnou, ale s jeho osobnými dôvodmi. "Cigáni zo Slovenska a Česka jazdia na Ukrajinu v Zakarpatskej oblasti. V roku 2023 mi na nádraží ukradli telefón," napísal Maniak českej redakcii.

"Prepojenosť tam je viditeľná Naším cieľom v tejto chvíli je zistiť, kto stojí za tým konkrétnym telegram novým kanálom. A vo chvíli, keď to zistíme, tak sa môžeme posunúť a spárovať to s konkrétnou osobou, ktorá rozosiela e-maily. Ale pre nás je v tejto chvíli kľúčové dostať sa k majiteľovi toho účtu," uvádza Moravčík.

Naša polícia je na informácie skúpa

"Vyšetrovanie naďalej pokračuje, preto bližšie informácie nie je možné poskytnúť," informovala slovenská polícia. A čo nastane, ak sa v pondelok 9. 9. zopakujú vyhrážky?

"Budeme reagovať rovnako ako sme reagovali doteraz. Aby každá škola bola individuálne prejdená a zabezpečené to, aby sme eliminovali prípadné riziko," uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Okrem toho minister vnútra prezradil, že vyhrážkam už čelia aj ďalšie krajiny. "Rovnaké vyhrážky prišli aj v pobaltských krajinách Litva, Lotyšsko a Estónsko. Takže pravdepodobne sa ten útočník zameral na ostatné krajiny v rámci EÚ."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy