Skoro jasno
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Bývalý šéf ochranky: Ficova ochrana počas návštevy Handlovej bola zvládnutá na 100 %
Zdielať na

Bývalý šéf ochranky: Ficova ochrana počas návštevy Handlovej bola zvládnutá na 100 %

HANDLOVÁ / BRATISLAVA / Ak nie týždňová tak aspoň pár dňová. Aj takýto čas predchádza príprava ochrankárov na pracovnú cestu chráneného ústavného činiteľa - akým je napríklad predseda vlády Robert Fico. Ten sa včera po takmer 4 mesiacoch vrátil do Handlovej, kde v máji po vyčíňaní strelca Juraja Cintulu takmer prišiel o život. Jeho pracovnú návštevu sprevádzali sprísnené bezpečnostné opatrenia.

V štúdiu JOJ 24 sme v sobotu (7.9.) na obed privítali bývalého riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov, s ktorým sme sa rozprávali o postupoch, ktoré v piatok 6.9. zvolili policajti pri návšteve Roberta Fica v Handlovej.

​Zaujímavosťou je, že väčší počet ochranky je za tým vozidlom, v ktorom sa nachádza premiér. Je to tak bežné?

"Viete čo o tomto sa rozhoduje hovorím, keď je to v Handlovej tak oni to vyhodnotia majú tie operatívne informácie z miesta činu, či to tam majú v úvodzovkách vyčistené," uviedol bývalý riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčírovič.

V sprievode ochranky sa premiér presúval na príhovor. Priestor medzi jeho osobou a bežnými ľuďmi oddeľovali mobilné bariéry. "Keď tam dám bariéru, tak musím dať aj za tú bariéru niekoho, aby niekto spoza tej bariéry by neurobil nejaký útok, potom mi cúvne a ja sa k nemu neviem dostať, tak aby som tam mal pokrytý ten perimeter za bariérou.. Videl som, že si chalani držia pekne ten perimeter," priblížil Krajčírovič.

Počas návštevy sa predseda vlády rozprával aj so študentmi

Nachádzal sa v ich tesnej blízkosti. "Je to normálne, keď aj idete na nejaké oslavy SNP, tak tí politici alebo chránené osoby chodia cez dav ľudí," osvetlil Krajčírovič.

Aj počas ďalších debát v Handlovej pri Robertovi Ficovi v popredí stáli dvaja ochrankári, ktorí premiéra chránili vlastnými telami. Ďalší dvaja ho strážili za jeho chrbtom. Pár metrov od prítomnej verejnosti bol i operatívec. "Medzi tu verejnosť, laickú, musíte tam mať svojich ľudí, svojich operatívcov, agentov, aby oni vedeli vyfiltrovať, aby mali prehľad aj o rukách, či má niekto ruky vo vačku, či ma niekto tašku," zakončil Krajčírovič.

Včerajšiu prácu ochrankárov hodnotí ich bývalý šéf na 100 % zvládnutú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy