Skoro jasno
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Dedina dostala netradičný darček. Poslúžiť môže nielen jej obyvateľom
Zdielať na

Dedina dostala netradičný darček. Poslúžiť môže nielen jej obyvateľom

LIETAVA / Dedina má svoj nový defibrilátor vďaka dobrej vôli ľudí, ktorí vedia, ako veľmi potrebný je tento medicínsky prístroj. Obyvateľom obce ho darovali zdravotníci, ktorí ho vyhrali v tombole na svojom plese.

Defibrilátor je už je uložený v skrinke na múre obecného úradu. Užitočný môže byť aj pri záchrane života návštevníka Lietavy. "Výdavok, konkrétne na automatický defibrilátor, je 2-tisíc eur, pre obec je to určite veľký prínos," hovorí starosta Ivan Oboňa.

Veľký význam

Malé zariadenie, ktoré môže mať veľký význam, darovali zdravotníci zo žilinského operačného strediska. S týmto nápadom prišiel Peter Fusek, ktorý býva v Lietave. "Automatický defibrilátor sme vyhrali na plese ako prvý cenu v tombole na plese Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby," uviedol Fusek.

Výhercovia defibrilátora sa už neraz sami ocitli v situácii, keď inštruovali ľudí pri oživovaní pomocou elektrických výbojov. "Po príchode záchrancu k skrinke, mu operátor poskytne kód v skrinke a prístroj ho potom naviguje," dodáva Fusek. A aby ho záchrancovia v prípade núdze mohli čo najrýchlejšie nájsť, je už je lietavský defibrilátor riadne zaregistrovaný. "Momentálne evidujeme na našej stránke viac ako 3-tisíc defibrilátorov," ozrejmila Miroslava Kubáňová, správkyňa defibrilátorov na tiesňovej linke 155.

"Od 1.1. 25 je povinnosťou zo zákona každej obce nad 500 obyvateľov mať takýto prístroj zabezpečený," uzatvára starosta obce. Vďaka dobrej vôli má teda Lietava túto povinnosť už dopredu splnenú. Darcovia defibrilátora veria, že ak ho už bude treba použiť, tak vždy len so šťastným koncom.

Už v minulosti sme informovali o tom, že defibrilátor je nenahraditeľný pomocník

Súvisiace články

Najčítanejšie správy