Skoro jasno
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Kyberzločinci si vzali na mušku naše spravodajstvo. Ako sa v takýchto prípadoch brániť?
Zdielať na

Kyberzločinci si vzali na mušku naše spravodajstvo. Ako sa v takýchto prípadoch brániť?

BRATISLAVA / Podvodná stránka, ktorá zneužíva dobré meno nášho spravodajstva je stále aktívna. O prípade sme vás informovali v krimi minulý týždeň. Zisťovali sme, čo môžu poškodení v takýchto prípadoch robiť a či je vôbec možné stránku vypnúť. Nejde o ojedinelý prípad. Podľa spoločnosti ESET sme pre kyberzločincov atraktívnym terčom.

​Kyberzločinci si ako krytie vybrali našu webovú stránku a reláciu ranné noviny. Prostredníctvom nich propagovali prášok na chudnutie. Podobne to začína aj v iných prípadoch. Napríklad deepfake videom na sociálnej sieti.

"Preklik na falošnú mediálnu stránku. Tam si od vás vypýtajú údaje, potom vám zavolá telefonický agent. Zaplatíte za nejaký tovar, ktorí buď neexistuje alebo je podvodný. Technické dáta naznačujú, že by mohlo ísť o útočníkov z rusko-hovoriacich trhov," osvetlil špecialista na digitálnu bezpečnosť Ondrej Kubovič.

Keďže stránka beží už pár týždňov, obrátili sme sa na políciu. Podľa špecialistov to ale nemusí byť také jednoduché. "Vami uvedené poznatky boli postúpené policajtom odboru kriminálnej polície. Policajti sa s nimi v súčasnosti zaoberajú," uviedol hovorca KR PZ v Bratislave Michal Szeiff.

Zistiť, kto je za to zodpovedný, je podľa odborníkov na IT rovnako ťažká úloha ako stránku zrušiť

A tak podvodné weby bežia ďalej. "Zrušiť resp. znefunkčniť akúkoľvek doménu, či webovú stránku je možné len na základe príkazu súdu. V špecifických prípadoch je možné odstrániť škodlivý obsah priamo komunikáciou s prevádzkovateľom domény, či server priestoru," informoval hovorca PPZ Roman Hájek.

"Páky ako to zrušiť je dopátrať sa na koho serveroch bežia tie stránky, požiadať o to stiahnutie. Títo útočníci už to majú za roky vychytané potom idú za hostingovými službami, ktorí toto nerobia, nereagujú na tieto dopyty," pokračoval Kubovič.

"Tým, že v trestnom zákone bola zvýšená hranica škody nedávnou novelou z 266 na 700 eur, tak s vysokou pravdepodobnosťou to bude vyhodnotené ako priestupok. Títo ľudia sa držia v tých prípadoch pod touto hranicou. Polícia nebude mať také možnosti vyšetrovať, ako v prípade, keby sa jednalo o trestný čin. A skúste žalovať niekoho, o kom ani neviete, kto je za tým," priblížil advokát Peter Kováč.

Čo užívateľom internetu zostáva je obrátiť sa na bezpečnostnú firmu, ktorá pomocou softvéru podobné stránky blokuje

"Ten kto používa nejaký antivírus kvalitnejší, tak by sa mal vyhnúť podvodu, práve preto keď klikne na reklamu tak sa nedostane na tu stránku, vybehne mu veľké varovanie," zakončil Kubovič

Najviac takýchto domén od mája do augusta zaznamenala spoločnosť ESET v Kanade. Slovensko bolo na druhom mieste. Vrece sa doslova roztrhlo aj so stránkami, ktoré sľubujú investičné aplikácie, vďaka ktorým môžete údajne zarobiť každý deň veľké peniaze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy