Skoro jasno
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
V Slovenskom raji došlo k požiaru. Pri hasení pomáhala aj HZS
Zdielať na

V Slovenskom raji došlo k požiaru. Pri hasení pomáhala aj HZS

Zdroj: HZS.sk

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Horskí záchranári pomáhali v nedeľu (8.9.) pri hasení požiaru v Slovenskom raji. Ako uvádza na svojej webstránke Horská záchranná služba (HZS), popoludní prijala od náhodného turistu oznámenie o požiari v lokalite pod Tomášovským výhľadom.

Záchranári z HZS pomohli lokalizovať miesto požiaru

"Záchranári z Oblastného strediska HZS Slovenský raj informáciu odovzdali príslušníkom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a za pomoci dronu lokalizovali miesto požiaru. Do príchodu príslušníkov HaZZ sa na hasení požiaru s hasiacimi vakmi podieľali záchranári HZS," uvádza HZS.

Ako pokračuje, po tom, čo sa na miesto dostali príslušníci HaZZ s ťažkou hasičskou technikou a prebrali situáciu pod kontrolu, sa záchranári HZS vrátili na základňu. Zhorela plocha asi pol hektára, čiastočne na severnom prístupnejšom svahu v starej borine s jedľou, ale čiastočne aj na južnom, extrémne strmom svahu v pestrom zmiešanom, ale v podraste veľmi presušenom lese s bukmi, dubmi, lipami, javormi, jedľou, smrekom a borovicou.

Zásah trvá aj v pondelok

Zásah podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach stále trvá. "Situáciu komplikuje asi 20 metrov vysoké hrebeňové súvislé bralo, odkiaľ padali dolu strminou obhorené zvyšky driev či hrabanky. Preto sme sa zamerali na úsek pod bralom, ktorý hasiči a ostatní s malými postrekovačmi na chrbtoch uhasili ako prvý. Pod požiarom sme podrobne zmonitorovali niekoľko desiatok metrov široký úsek svahu a, dúfame, že dolu k Hornádu nespadli žiadne tlejúce zvyšky. Pred zotmením sa podarilo výdatne zaliať aj vrcholovú plošinu a prístupnejšiu časť na severnej strane požiariska," priblížila Správa NP.

Spolu v teréne zasahovalo viac ako 30 ľudí

Okrem profesionálov na mieste zasahovali aj dobrovoľníci z obcí Letanovce, Smižany a Betlanovce a tiež príslušníci Horskej záchrannej službe Slovenský raj, viacerí ochranári a členovia pozemkového spoločenstva.

"Príčina požiaru nie je dosiaľ známa, avšak iste ňou nebol prírodný činiteľ, ale človek. S veliteľom zásahu sme sa zhodli, že išlo o manipuláciu s otvoreným ohňom, možno nedohasený ohorok z cigarety," zdôraznila Správa NP. Upozorňuje, že lokalita je mimo turistických chodníkov a vyzýva preto návštevníkov, aby nechodili mimo nich a aby sa v lese a všeobecne v prírode správali maximálne zodpovedne.

Počas pondelka by mali požiarisko ochranári spolu s hasičmi podrobne obhliadnuť a pokračovať v dohášaní.

Požiar nedávno vypukol aj v Ludrovskej doline

Súvisiace články

Najčítanejšie správy