Polojasno
11°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Teroristické hrozby pokračujú: Terčom útoku mal byť Prezidentský palác a národná rada
Zdielať na

Teroristické hrozby pokračujú: Terčom útoku mal byť Prezidentský palác a národná rada

BRATISLAVA / Čo deň, to nové teroristické hrozby. Terčom najnovšieho útoku mal byť prezidentský palác, národná rada, či vlaková stanica. A aby toho nebolo málo, ďalší výhražný email hovoril o atentáte na košické kostoly. Autori správ stále polícií unikajú. Kým premiér Fico tieto hrozby označuje za citujem "idiotiny", poslanci zvolávajú branno-bezpečnostný výbor.

"Tri z pondelkových letov nemenovaných letísk budú 9. Septembra unesené a vrazia do Národnej rady Slovenskej republiky, Prezidentského paláca a Trnavskej železničnej stanice!" Takto znie časť výhražného mailu, ktorý prišiel v nedeľu večer. Do pozoru dal bezpečnostné zložky vrátane tajnej služby. V správe sa píše aj o umiestnených bombách na Hodžovom námestí, o krviprelievaní a vyzdvihovaní teroristického útoku z 11 septembra, kedy boli zničené dvojičky. "To, čo sa stane 9. septembra bude také impozantné ako to čo sa stalo v roku 2001," pokračoval mail.

Pod teroristickú hrozbu sa v maily podpísal Islamský štát a skupina 8884. Títo ľudia sa prihlásili pod bombové hrozby aj na sviatok Svätého Mikuláša zo 6. decembra. Vtedy evakuovali školy po celom Slovensku. "Tá situácia môže pokojne byť taká, že každý deň tu bude ohlasovať niekto niečo a my vždy musíme vyhodnotiť to možné riziko. Žijeme v období aj hybridných vojen a toto je jedna z nich," povedal minister vnútra Slovenskej republiky a predseda strany Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD).

Faktom, ale je že maily zamestnávajú políciu, ktorá v poslednom čase nie je v najlepšej kondícií. "Táto kríza samozrejme sťažuje výkon už tých bežných povinností. Musia to preveriť a to samozrejme znižuje dostupnosť polície v reálnom čase na miestach, kde ju obyvateľstvo potrebuje," vyjadril sa bezpečnostný analytik Radovan Bránik. K hrozbám sa dnes vyjadril aj premiér Robert Fico. Označil ich za idiotiny. "To sú idiotiny, ale na druhej strane kvôli verejnej mienke musíme vynakladať úsilie. Úplne zbytočné úsilie lebo na 99,9 percenta sú to totálne nezmysli. Jednoducho sa niekto zabáva na úkor vlády a úkor štátu. A vy to ešte šírte a venujte tomu pozornosť, propagujte to. Od rána nepočúvam nič iné len že má spadnúť lietadlo na trnavskú železničnú stanicu. Vy ste sa všetci museli úplne zblázniť," vyjadril sa predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico (SMER-SD).

Napriek Ficovmu vyjadreniu poslanci na utorok ráno zvolávajú branobezpečnostný výbor, na ktorý má prísť aj policajný prezident. "Naozaj sú témy dôležité a dôležitejšie, ktoré musíme v parlamente riešiť a toto považujem za naozaj dôležitejšiu tému ktorou by sme sa naozaj mali zaoberať dôsledne lebo to komplikuje život nie len policajným zložkám ale aj bežným ľuďom" povedal podpredseda výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť Samuel Migaľ (HLAS-SD).

"Budeme považovať zajtra konkrétnejšie informácie, zatiaľ máme deklarované že sa dozvieme aj niečo čo je v stupni vyhradené preto bude výbor uzavretý," vyjadril sa predseda výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar. "Takže som zvedavý aké veľké tajnosti sa dozvieme," povedal poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Juraj Krúpa (SaS).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy