Zatiahnuté
11°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
FOTOGALÉRIA: Boj s požiarom v Slovenskom raji pokračoval. Hasiči dohášali tlejúce ohniská
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Boj s požiarom v Slovenskom raji pokračoval. Hasiči dohášali tlejúce ohniská

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / V Slovenskom raji začalo horieť v teréne, kde sa hasičská technika nedostane. Boj s plameňmi tak bol v rukách hasičov, ochranárov a lesníkov, ktorým pomáhali aj horskí záchranári. Vyzerá to tak, že sa rozhorelo z manipulácie s otvoreným ohňom. Navyše v lokalite, kde bežný turista nemá čo robiť.

​Dym stúpajúci z lesa si všimol horský záchranár aj turisti. Zburcovali pomoc. "Sme pomerne rýchlo, keďže je to blízko nás ten požiar lokalizovali pomocou dronu. No a informácie aj s tou lokalitou sme podsunuli hasičskému záchrannému zboru," uviedol záchranár Horskej záchrannej služby Jozef Richnavský.

​Horelo na hranici 3. a 5. ochranného pásma lesa. Do terénu vyrazili profesionálni aj dobrovoľní hasiči spolu s ochranármi a horskou službou. Cieľ bol jasný - ochrániť raj. Nebolo to jednoduché, pre hasičskú techniku ide o ťažko prístupný terén.

"Pomocou horskej služby, ukázali nám prístupovú cestu. A vyrezaním zopár menších stromov sme dostali štvorkolku na miesto požiaroviska. Kde boli dopĺňané gemfovaky. To bol prvotný zásah a postupom času pomocou štvorkolky bolo vytvorené vedenie," hovorí veliteľ zásahu Peter Laznia.

​Spolupráca hasičov a horských záchranárov sa postarala o rýchly prístup ku požiaru. "Poznáme tie prístupové cesty. Vedeli sme im ukázať, kade sa k tomu požiaru čo najbližšie dostať s technikou záchranárskou," dodal Richnavský.

Aj v ťažkom teréne

Väčšina požiaru bola na hrebeni no plamene sa dostali aj do ťažkého terénu, keďže uhlíky popadli aj pod zráz. Okolo polnoci bol ukončený prvý zásah. Požiarovisko ostali strážiť. V pondelok 9. 9. od rána pracujú na dohášaní.

"Dnes ráno už len dohášame ohniská, ktoré sa znovu roztleli. Najväčšiu prácu spravili hasiči a kolegovia včera večer. Je to celé presušené a tleje to aj 20 cm v hĺbke," ozrejmil ochranár Radovan Čaja.

Zachraňovalo až 30 ľudí

Raj zachraňovalo 30 ľudí. Hlavnou úlohou bol zastaviť šírenie plameňov pod bralom. Ak by sa rozhorelo v Prielome Hornádu, ožili by spomienky na ničivé požiare lesov, ktoré Slovenský raj sužovali v minulosti.

"Najväčšie nebezpečenstvo, čo hrozilo je že sa plamene presunú do Prielomu Hornádu, ktorý je zónou A. A na tých strmých svahoch by sa to nedalo potom hasiť, iba pomocou vrtuľníkov alebo dažďom. Na tom samotnom brale boli tiež uchytené stromy a kry a tie horeli. To môžete iba z hora zalievať a dúfať, že to zaliatie vodou po tom brale postačí," hovorí správca Národného parku Tomáš Dražil.

Požiar zničil približne pol hektára chráneného územia. Ide o hranicu tretieho a piateho stupňa ochrany. Škody odhadujú na tisíce eur. No rýchlym zásahom sa toho uchránilo omnoho viac.

"Myslíme si, že niekto prišiel, po nedeľnom obede a cigaretu tam jednoducho odhodil. Nehovoríme o totálnom zničení biotopu, skôr o poškodení biotopu," dodáva Dražil.

Požiar nedávno vypukol aj v bratislavskej Rači

Súvisiace články

Najčítanejšie správy