Skoro jasno
18°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Poverenému šéfovi parlamentu Petrovi Žigovi zastavili trestné stíhanie
Zdielať na

Poverenému šéfovi parlamentu Petrovi Žigovi zastavili trestné stíhanie

BRATISLAVA / Prokurátor zastavil trestné stíhanie podpredsedovi Národnej rady SR Petrovi Žigovi, ktorý je poverený jej riadením. Dôvodom je premlčanie. TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová. Poukázal na to portál Aktuality.sk.

"Prokurátor v predmetnej veci vydal uznesenie o zastavení trestného stíhania obvineného z dôvodu premlčania," ozrejmila hovorkyňa. Žiga bol obvinený z prečinu podplácania. V prípade dokázania viny mu hrozil trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

Vinu dlhodobo odmietal

Žiga bol podozrivý z toho, že v roku 2016, keď ešte pôsobil v strane Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), podplatil sudkyňu najvyššieho súdu. Polícia ho obvinila v roku 2020. Vinu v prípade niekdajší minister hospodárstva a životného prostredia Žiga dlhodobo odmietal. "Od začiatku som hovoril, že celé trestné stíhanie a obvinenie z podplácania bolo vykonštruované. Bolo politicky motivované, pretože týmto spôsobom sa vtedajšia vládna moc snažila umlčať politických protivníkov," povedal Žiga v diskusnej relácii televízie TA3.

Jankovská vypovedala, že obdržala obálku s peniazmi

Kauza sa týkala podozrenia z podplácania sudkyne za to, aby súd rozhodol v prospech štátu ohľadom sporu o prevádzku najväčšej slovenskej vodnej elektrárne Gabčíkovo na rieke Dunaj. Slovenské súdy v minulosti rozhodli o neplatnosti zmluvy o prenájme elektrárne výrobcovi elektriny Slovenské elektrárne, v ktorom má podiel tiež skupina Energetický a priemyselný holding podnikateľa Daniela Křetínskeho.

Podľa médií o úplatku 100-tisíc eur vypovedala niekdajšia námestníčka na slovenskom ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská, ktorej vraj Žiga peniaze odovzdal pre sudkyňu. Samotná sudkyňa tvrdila, že úplatok vrátila po tom, ako zistila, že v darčekovej taške bola tiež obálka s peniazmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy