Polojasno
20°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
V Ludrovskej doline tragicky zahynul dobrovoľný hasič
Zdielať na

V Ludrovskej doline tragicky zahynul dobrovoľný hasič

NÍZSKE TATRY / Dobrovoľný hasič zahynul v utorok 10. septembra po páde z výšky v Ludrovskej doline v Nízkych Tatrách. Udalosť sa stala počas presunu na miesto požiaroviska. Uviedol to prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adrián Mifkovič počas utorňajšieho brífingu v Ružomberku.

Informáciu potvrdil aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), podľa ktorého išlo o 44-ročného muža. "Táto tragická udalosť ma hlboko zasiahla o to viac, že som v nedeľu (8. 9.) osobne navštívil Ludrovskú dolinu, aby som všetkým hasičom vyjadril podporu a poďakoval sa im za ich obetavú prácu v náročných podmienkach," uviedol minister. 

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS) Air Transport Europe na sociálnej sieti priblížila, že dobrovoľný hasič pri lokalizácii požiariska spadol, následkom čoho utrpel závažné poranenie hlavy a dolnej končatiny. Lekára VZZS po prílete k miestu udalosti do terénu vysadili palubným navijakom. "Muž sa nachádzal v starostlivosti svedkov, ktorí ho vzhľadom na zastavenie obehu začali okamžite oživovať. Lekár následne pokračoval v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu sa pacientovi nepodarilo obnoviť základné životné funkcie a svojim rozsiahlym zraneniam napokon podľahol," ozrejmila VZZS.

Mifkovič zároveň potvrdil, že išlo o veliteľa dobrovoľných hasičov z Ludrovej. "Je to obrovská tragédia, zasiahlo to celú hasičskú obec. Práca dobrovoľníkov aj profesionálnych hasičov je veľmi nebezpečná a apelujeme na dodržiavanie všetkých bezpečnostných opatrení a zdravý úsudok. Čo presne sa stalo, momentálne nevieme povedať, vyšetruje to polícia," uviedol prezident HaZZ.

Polícia už medzi časom informovala, že je na mieste udalosti, kde vykonáva prvotné procesné úkony. Presné okolnosti, za ktorých došlo k tragickej udalosti, sú tak predmetom vyšetrovania. "Bližšie informácie poskytneme, keď to procesná situácia dovolí," dodali žilinskí krajskí policajti na sociálnej sieti.

Požiar v Národnej prírodnej rezervácii Salatín zaznamenali v piatok (6. 9.) v poobedných hodinách. Počas víkendu sa na jeho likvidácii podieľali desiatky hasičov, zapojili sa aj vrtuľníky. V utorok mali hasiace práce pokračovať jednoduchými hasiacimi prostriedkami.

Správa Národného parku Nízke Tatry v pondelok (9. 9.) oznámila, že v súvislosti s požiarom podáva podnet na enviropolíciu. V lokalite našli aktívne ohnisko s obhoreným drevom. Škodu na biotopoch vyčíslili na 800-tisíc eur. Horeli štyri hektáre pôdneho krytu. Správa národného parku požiadala verejnosť, aby dodržiavala návštevný poriadok národného parku.

Rozhovor s hasičmi, ktorí zasahovali na mieste požiaru o tragédii si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy