Zatiahnuté
20°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
V USA zadržali vodcov Telegramovej skupiny, ktorou sa inšpiroval útočník zo Zámockej
Zdielať na

V USA zadržali vodcov Telegramovej skupiny, ktorou sa inšpiroval útočník zo Zámockej

USA/SLOVENSKO / V Spojených štátoch zadržali policajti vodcov skupiny, ktorá zradikalizovala aj strelca zo Zámockej. Cieľom skupiny bolo vyvolať rasovú vojnu a oslavovali podobné útoky, ktoré sa stali po celom svete.

​Skupina, ktorá sa nazýva Terrorgram využívala platformu Telegram na to aby podnecovala jej členov násiliu - malo byť zamerané na etnické skupiny. Hovorili o útokoch na židov, migrantov a členov komunity LGBT. Podobné útoky, ktoré sa stali vo svete oslavovali. "Podľa obžaloby bolo cieľom skupiny rozpútať rasovú vojnu. Takisto chceli, aby skolabovala podľa nich skorumpovaná vláda a aby vznikol štát len pre bielych," uviedla Kristen Clarke, asistentka generálneho prokurátora ministerstva spravodlivosti USA. 

Vodcovia skupiny šírili ideológiu o nadradenosti bielej rasy

Vodcami mali byť 34-ročná Dallas Humberová z Californie a 37-ročný Matthew Allison z amerického štátu Idaho. Obaja sú vo väzbe. Podľa obžaloby využívali platformu Telegram na to, aby šírili ideológiu o nadradenosti bielej rasy. Takisto zdieľali rôzne návody, ako vyrobiť výbušninu a ako spáchať teroristické útoky. "Obžalovaní sa snažili naplánovať útoky aj na vládnych predstaviteľov. Vytvorili aj zoznam veľmi významných mien. Zoznam obsahoval mená, adresy a fotografie," ozrejmil Matthew G. Olsen z oddelenia Národnej bezpečnosti.

Údajne manifest útočníka načítali vodcovia ako audioknihu

V skupine mali podľa obžaloby oslavovať aj útok z dvanásteho októbra 2022. Na Zámockej ulici v Bratislave chladnokrvne vraždil 19-ročný mladík. Ten mal podľa zistených informácií byť prítomný v skupine Terrorgram. Niekoľko hodín pred útokom zverejnil aj manifest o tom, čo sa chystá urobiť. Poďakoval v ňom aj predstaviteľom skupiny na Telegrame.

Podľa zistení investigatívneho centra Jána Kuciaka mal tento manifest priamo poslať aj Dallas Humberovej, ktorá ho načítala ako audioknihu. Oslavovali ho ako prvého svätca skupiny a pripisovali si zásluhy na teroristickom útoku. "Zločiny z nenávisti poháňané fanatizmom a nadradenosťou bielej rasy, ktoré podporujú sociálne médiá na našom území stúpajú a v našej spoločnosti nemajú miesto," dodala Kristen Clarke. 

Podľa obžaloby mali Humberová a Allison naviesť k teroristickému útoku aj mladíka v Turecku. Ten pri mešite dobodal 5 ľudí. V prípade preukázania viny hrozí obom najvyšší možný trest a to 220 rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy