Zatiahnuté
19°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Znečistený potok: Obyvateľov prekvapila kalná voda a mŕtve ryby
Zdielať na

Znečistený potok: Obyvateľov prekvapila kalná voda a mŕtve ryby

LIPANY / Slovenská inšpekcia životného prostredia preveruje prípad znečistenia potoka v Lipanoch na východe Slovenska. Miestnych obyvateľov prekvapila kalná voda s penou a v nej mŕtve ryby.

​"Len bolo vidno hnedú vodu a penu," opísala obyvateľka Lipian. Miestni si všimli netradičné zafarbenie potoka už skôr, keď sa začali objavovať prvé uhynuté ryby, spozorneli a prípadom sa začali zaoberať aj príslušné orgány. Na pomoc k potoku v Lipanoch boli vyslaní aj hasiči. "Hasiči po príchode na miesto prieskumom zistili, že ide o znečistený miestny potok v dĺžke cca 900 metrov. Voda bola kalná a na hladine sa nachádzali mŕtve ryby," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Prešov Miroslava Knišová.

Na mieste udalosti už bola aj polícia ako aj miestna Rybárska stráž. Zároveň aj zamestnanci Slovenského vodohospodárskeho podniku, ale aj Inšpekcie životného prostredia. Hasiči pomáhali pri odstraňovaní prekážok, ale aj pri preventívnom uložení nornej steny priamo v potoku. "Boli sme privolaní na odstraňovanie prekážok a odchyt živých rýb a rakov z Lipianskeho potoka," povedal veliteľ Hasičského a záchranného zboru Lipany Štefan Berdis.

"Činnosť hasičskej jednotky spočívala okrem iného aj v zbere živých rýb a rakov. Odchytených bolo niekoľko stoviek živých rýb a 9 kg rakov," dodala Knišová. Ryby a raky sa podarilo zachrániť pred otravou. Prípadom sa zaoberá Slovenská inšpekcia životného prostredia. "Teraz sa zisťuje, odkiaľ to ide," dodala obyvateľka Lipian.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy