Skoro jasno
17°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Starostovia pred súdom: Obžalovaní v kauze Konzultant mali zneužívať eurofondy
Zdielať na

Starostovia pred súdom: Obžalovaní v kauze Konzultant mali zneužívať eurofondy

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa rozhodovalo o vine až 8 obžalovaných z kauzy Konzultant. V súdnej sieni sa stretli starostovia viacerých obcí Bratislavského kraja. Obžalovaní boli okrem iného z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a poškodzovania finančných záujmov Európskej únie.

Trojica mala robiť podvody vo verejnom obstarávaní

"Obžalovaní Adriana Masárová, Eugen Janík a doktor Artúr Soldán sa uznávajú za vinných," povedal sudca Špecializovaného trestné súdu v Pezinku. Spomínaná trojica mala podľa rozhodnutia súdu robiť podvody pri verejnom obstarávaní, ale aj pri podávaní žiadostí o nenávratný finančný príspevok od Poľnohospodárskej platobnej agentúry. "Samosudca Špecializovaného trestného súdu uznal troch obžalovaných za vinných z trestného činu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie v štádiu pokusu a iné. Dvom z nich uložil trest odňatia slobody v trvaní 18 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu na 2 roky a jednej obžalovanej súd uložil úhrnný trest vo výmere 3 roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu troch rokov," uviedla Katarína Kudjáková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu. 

Trojica bola uznaná vinnou v niektorých bodoch obžaloby. Zo zvyšných ju sudca oslobodil, pretože skutky, ktoré mali spáchať neboli trestným činom. Zvyšných obžalovaných vrátane starostky obce Čataj, starostov obcí Réca, Most pri Bratislave a Miloslavov súd oslobodil.

NAKA klopala na dvere starostom v roku 2020

V decembri v roku 2020 spustila vtedajšia NAKA akciu s názvom Konzultant. Na dvere domovov zaklopali viacerým ľuďom, vrátane starostov niekoľkých obcí v Bratislavskom kraji. Previezli ich na obecné úrady, ktoré prehľadali. Cieľom bolo nájsť dokumenty, ktoré mali súvisieť s finančnou trestnou činnosťou.

Vyšetrovateľ vtedy obvinil 7 ľudí pričom pre 4 z nich žiadal väzbu. Do tej napokon putovala len, zatiaľ neprávoplatne odsúdená Adriana Masárová, ktorú sudca Špecializovaného trestného súdu odsúdil na 3 roky za mrežami s podmienkou a zároveň jej zakázal činnosť vykonávať verejné obstarávanie. "Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, o odvolaniach procesných strán bude rozhodovať Najvyšší súd Slovenskej republiky," dodala Kudjáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy