Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Dievča sa stalo obeťou sexuálneho predátora. Ten pred spravodlivosťou uniká
Zdielať na

Dievča sa stalo obeťou sexuálneho predátora. Ten pred spravodlivosťou uniká

SLOVENSKO / Sexuálny predátor, ktorého obeťou sa stalo maloleté dievča zo Zemplína, stále pred spravodlivosťou uniká. Policajti na prípad uvalili informačné embargo. Teraz potvrdili, že vedú vyšetrovanie vo veci vydierania. Práve pod hrozbou, že ublíži jej blízkym, dievča páchateľovi poslalo intímne fotografie a videá. Tým to ale neskončilo. Obrazový materiál si žije vlastným životom.

​Páchateľ si svoju obeť vyhliadol prostredníctvom sociálnych sietí. Až neskôr sa ukázalo, že dievča v podstate nevedelo, s kým vlastne komunikuje.

Jedna fotografia znamená lavínu

Podľa zdroja TV JOJ ju mal vydierať a v tom čase 11-ročné dievča mu v obave o svojich blízkych poslalo intímne fotografie a videá. Odborník vysvetľuje, že len čo obeť pošle jednu, spustí sa lavína.

"Pokiaľ mi neposleš viac fotiek, tak ja ich rozošlem, lebo ty si mi hneď v prvých správach povedala, kde chodíš do školy, kde bývaš, kto sú tvoji rodičia, kde pracujú, čiže mám kopec miest, kde ťa viem nájsť. Tie fotografie si viem vytlačiť a hodiť do schránok," ozrejmil bývalý vyšetrovateľ NAKA Roman Abrahám.

"V danom prípade je vedené trestné stíhanie vo veci zločinu vydierania," informovala hovorkyňa Policajného zboru Prešov Jana Ligdayová.

"Tie fotografie, keď sa už raz vytvoria a zašlú tomu sexuálnemu predátorovi, tak aj on má svoju skupinu sexuálnych predátorov alebo ich len predávať čisto kvôli finančnej odmene. Fotka je potom reprodukovaná, dáva sa na rôzne fóra, tam sa ďalej množí a potom to už nemá koniec," hovorí Abrahám.

"Príslušný úrad práce eviduje prípad o porušovaní práv dieťaťa vo veci zločinu vydierania, vyhotovenia a posielania fotografií prostredníctvom sociálnych sietí nezisteným páchateľom," uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Dorčáková.

Páchateľ má v tomto prípade zatiaľ navrch

Policajti doposiaľ nevzniesli obvinenie žiadnej konkrétnej osobe. "Vzhľadom k tomu, že ide o citlivý prípad nie je možné sa bližšie k danej veci vyjadriť," dodala Ligdayová.

"Príslušný úrad práce rodine zabezpečil potrebnú odbornú pomoc a aktívne poskytuje súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní v prípade maloletej," povedala Dorčáková.

Pre dieťa ide o traumatizujúcu skúsenosť a ak sa zdôverí rodičom, odborník radí čo najskôr sa obrániť na políciu. Prípadne ak viete o takom prípade vo svojom okolí, obrátiť sa môžete aj na združenie Ochráň ma, a to prostredníctvom anonymného formulára.

"Za rok 2022 bolo objavených 70 miliónov nových obrázkov a videí, ktoré vyobrazujú vlastne zneužívané deti," dodáva Abrahám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy