Jasno
20°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Finančný "poradca" obral klientov o státisíce eur. Novela trestného zákona mu pomohla
Zdielať na

Finančný "poradca" obral klientov o státisíce eur. Novela trestného zákona mu pomohla

TRENČÍN / Novela trestného zákona mu výrazne pomohla. Reč je o mužovi z Trenčína, ktorý ako finančný poradca pripravil klientov o státisíce eur. Pôvodne mu hrozilo 20 rokov. V utorok 17. septembra na súde spoznal definitívny trest.

Muž pracoval ako finančný poradca. Peniaze ale nezhodnocoval. Posielal si ich na vlastný účet. Väčšinu potom prehral v herni. "Išlo o podvod veľkého rozsahu. Dvadsiatim šiestim poškodeným spôsobil škodu viac ako 670 000 eur," opísal prokurátor z Krajskej prokuratúry Trenčín. Okresný súd v Trenčíne mu vymeral 12 rokov za mrežami. Odvolal sa a práve v tom čase poslanci schválili novelu trestného zákona. Pôvodne mu hrozilo až 20 rokov, po novom iba desať. Keďže sa obával, že súd rozhodne pred začiatkom platnosti novely, snažil sa pojednávanie oddialiť. "Obžalovaný sa krátko pred verejným zasadnutím v budove Krajského súdu na toalete seba poškodil ostrým predmetom, porezal sa na ľavej ruke," povedal hovorca Krajského súdu Trenčín Roman Tarabus.

Žiletkou sa porezal v marci. Pojednávanie odročili o mesiac. Vtedy sa dokonca dostal na slobodu. "Obvinený požiadal o prerušenie konania, pretože ústavný súd pozastavil účinnosť trestného zákona. Krajský súd mu vyhovel," vysvetlil obhajca obžalovaného Juraj Gavalec. V utorok 17. septembra sa pojednávalo opäť. Prišli všetci, chýbal ale obžalovaný. Obžalovaný na pojednávanie neprišiel. Hrozilo totiž, že ho zo súdu odvedú priamo do väzenia. "Nie sú to obštrukcie, verejné zasadnutie nakoniec prebehlo," doplnil Gavalec.

Senát krajského súdu tak v prípade vyriekol definitívny verdikt. Bývalý finančný poradca je vinný. "Za to sa odcudzuje na trest odňatia slobody v trvaní osem rokov," povedal predseda senátu Krajského súdu Trenčín. "Navrhoval som uložiť podmienečný trest. Bola by tu väčšia možnosť, že by to splatil. Vo väzení také možnosti nemá," dodal Gavalec. "Som sklamaná a nahnevaná," povedala poškodená Daniela. "Mohol byť ten trest vyšší," dodal poškodený Marek. "Ja to akceptujem. Obhajoba navrhovala podmienku, tak tento trest je lepší," doplnil prokurátor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy