Zatiahnuté
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Klient centra sociálnych služieb sa mal dopustiť sexuálneho násilia na svojom spolubývajúcom
Zdielať na

Klient centra sociálnych služieb sa mal dopustiť sexuálneho násilia na svojom spolubývajúcom

LUČENEC / Policajti z Lučenca vyšetrujú mimoriadne citlivý prípad. Klient (24) centra sociálnych služieb sa mal dopustiť sexuálneho násilia na svojom spolubývajúcom. Róberta už obvinili a stíhajú ho väzobne. Muž nie je zbavený svojprávnosti, ani spôsobilosti na právne úkony.

Sexuálny trestný čin sa mal stať priamo v lučeneckom zariadení sociálnych služieb. Aj páchateľ, aj poškodený sú klientmi zariadenia. Trestné oznámenie podala opatrovníčka jedného z mužov. 37-ročný mentálne postihnutý Ján sa jej zrejme zdôveril, že mu niekto ublížil. Policajtom mala doložiť aj lekársku správu. "Policajti v tomto prípade zadržali 24-ročného muža," uviedla Petra Kováčiková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. 

Polícia nešpecifikovala, čo sa na izbe dialo

Po prvotných úkonoch policajti tohto muža aj obvinili zo zločinu sexuálneho násilia. Vypočuť mali nielen poškodeného, ale aj ich ďalšieho spolubývajúceho. "Zo strany vyšetrovateľa bol tiež podaný podnet na návrh vzatia obvineného do väzby," informovala Kováčiková. Aj napriek tomu, že obvinený tvrdil, že nič neurobil, sudca ho vzal do väzby.

Rozhodnutie o väzobnom stíhaní zatiaľ nie je právoplatné. Obvinený muž prostredníctvom svojho advokáta podal voči nemu sťažnosť. Bude tak rozhodovať ešte krajský súd. Muž bude ale dovtedy v ústave na výkon väzby. Policajti v tejto chvíli bližšie nešpecifikovali ku čomu malo na izbe opakovane dochádzať. Ide o mimoriadne citlivý prípad, vyšetrovanie je iba na začiatku. Určite priberú aj znalcov z rôznych odborov. "S ohľadom na citlivosť prípadu a tiež prebiehajúce procesné úkony nie je možné zo strany polície poskytnúť žiadne ďalšie podrobnosti," dodala Kováčiková. 

S podobným prípadom sa v zariadení nestreli minimálne 15 rokov

Podobne sa k prípadu postavil aj zriaďovateľ. "O prípade sme ako zriaďovateľ zariadenia informovaní. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebudeme prípad nateraz bližšie komentovať," znelo v písomnom stanovisku BBSK. V zariadení majú 96 klientov, ide o mužov s mentálnym postihnutím, alebo poruchami správania s najvyšším stupňom odkázanosti. Hoci ide o problémových klientov z ktorých je väčšina zbavených svojprávnosti, za posledných minimálne 15 rokov tam podobný prípad nemali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy