Jasno
21°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Mladík, ktorý podpálil oddelenie psychiatrie, si vypočul svoj trest
Zdielať na

Mladík, ktorý podpálil oddelenie psychiatrie, si vypočul svoj trest

KOŠICE / 40 mesiacov v ústave pre mladistvých. Takýto trest si na súde v Košiciach vypočul mladík, ktorý v marci podpálil oddelenie psychiatrie v nemocnici. Požiar spôsobil škody za pol milióna eur.

​Jaroslav okolo jednej hodiny ráno zobral z čistiacej miestnosti horľavú kvapalinu. O pár minút na to bola celá spoločenská miestnosť a chodba v plameňoch.

Stalo sa to ešte v marci pričom horieť začalo na štvrtom poschodí na psychiatrickom oddelení. Jaroslava tam doniesla sanitka v sprievode policajtov v tú noc, ani nie po pár hodinách jeho hospitalizácie bola nemocnica v plameňoch.

"Ževraj nejaký blázon podpálil nemocnicu z psychiatrie," uviedol v tom čase jeden z pacientov. "Priestory nemocnice boli zadymené od 4. poschodia až po 17.," ozrejmil Marek Plavčo, okresný riaditeľ Hasičského a záchranného zboru Košice.

Mladík sa dal potom na útek, no policajti ho chytili. Krátko na to ho obvinili a na svoje prvé hlavné pojednávanie si počkal vo väzbe. "Ja by som sa chcel ospravedlniť všetkým za to, čo som spôsobil," povedal obžalovaný Jaroslav.

Pojednávanie trvalo približne dve hodiny

Keďže sa mladík priznal a uzavrel dohodu o vine a treste, sudkyňa mohla vyniesť rozsudok. "Mestský súd v Košiciach uložil obžalovanému Jaroslavovi H. trest odňatia slobody vo výmere 40 mesiacov nepodmienečne," informovala hovorkyňa košických súdov Anna Pančúrová.

Tento trest si odpyká v ústave pre mladistvých, sudkyňa ho tiež zaviazala nahradiť škodu vo výške takmer 500-tisíc eur.

Nejde o jeho prvý trestný čin

Mladík aj napriek svojmu nízkemu veku má toho na rováši viac ako dosť. Už aj v minulosti sa dopustil viacerých trestných činov a podľa hodnotenia jeho správania ani z ústavu na neho pekné slová nemali. Išlo o problémového mladíka, ktorý často utekal a poškodzoval majetok.

"Do toho príčinného priebehu vstúpilo viacero príčin, zlyhaní, pričom myslím si, že voľná dispozícia s horľavými látkami na psychiatrickom oddelení nie je asi úplne vhodná takže aj toto treba určite zobrať do úvahy," vysvetlil obhajca mladíka Lukáš Michaľov.

"Stav po požiari na oddelení prvej psychiatrickej kliniky postupne riešime. Do právoplatného rozhodnutia súdu sa k prípadu vyjadrovať nebudeme," ozrejmila Ladislava Šustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice.

Rozsudok mestského súdu zatiaľ právoplatný nie je. Prokurátor, ale aj obžalovaný so svojim obhajcom si ponechali lehotu na podanie odvolania sa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy