Jasno
22°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Aká je energetická budúcnosť Slovenska? Bez plynných palív si nevystačíme
Zdielať na

Aká je energetická budúcnosť Slovenska? Bez plynných palív si nevystačíme

SLOVENSKO / Slovenské domácnosti môžu byť v tejto chvíli pokojné. Európska únia zatiaľ časovo neobmedzila používanie zemného plynu na vykurovanie. Státisíce domácností teda nie sú nútené investovať do alternatívnych palív. Nové budovy však po roku 2030 budú musieť byť energeticky neutrálne aj so zapojením obnoviteľných zdrojov energie.

​Európska legislatíva nateraz nezakázala používanie zemného plynu pre existujúce domy a platí to aj v prípade smernice o energetickej hospodárnosti budov. "Tá žiadnym spôsobom neznamená zákaz alebo nejaké obmedzenie plynového vykurovania," ozrejmil Jerguš Vopálenský, vedúci rozvoja sieťového obchodu. 

Slováci oceňujú cenu planu

Približne 800-tisíc domácnostiam na Slovensku tak odľahlo. Niet divu, veď aj podľa prieskumu agentúry AKO oceňujú Slováci na plyne najmä cenovú výhodnosť. "V ďalšom rade komfort, dostupnosť distribučnej siete a multifunkčnosť využitia zemného plynu na varenie a kúrenie," opísala Klaudia Brázdilová, marketingová Špecialistka SPP-Distribúcia. 

"Plyn je stále na úrovni EÚ vnímaný ako prechodné palivo, v najbližšom horizonte sa s ním v energetike určite počíta a obzvlášť s tou vidinou, že čoraz viac obnoviteľných plynov sa bude zapájať do distribúcie," opísal Radovan Potočár, šéfredaktor Energie-portal.sk. "Nové pravidlá nám pomôžu zjednodušiť prechod energetického systému na nízko-uhlíkové plyny, najmä vodík, a pomôžu nám tak dosiahnuť aj ciele v oblasti dekarbonizácie Európskej únie," uviedla Ingrid Ludviková, hovorkyňa Zastúpenia EK na Slovensku.

Bez plynných palív si nevystačíme

​Cieľom Európskej únie je zbaviť starý kontinent fosílnych palív, no kedy sa tak naozaj stane majú v rukách jednotlivé členské štáty. A keďže peňazí na podporu zelených alternatív u nás nie je zďaleka dosť, musíme variť s tým, čo máme a to doslova. "Zemný plyn je naďalej v hre a ako veľmi dôležité palivo pre energetiku, vykurovanie, ale aj pre dopravu," povedal Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ.

Zelené ciele sa pritom nemenia. "Prioritou je, aby sme vyrábali viac vlastnej energie, aby tá energia bola čistá a vyrábali sme ju efektívnejšie," dodala Ludviková. 

To isté platí aj pri jej využívaní na vykurovanie. Ušetriť totiž vieme či už s tepelným čerpadlom, ale aj moderným plynovým kondenzačným kotlom v kombinácii so solárnymi panelmi. "Tým, že sa šetrí spotreba, tak logicky aj tie emisie sú nižšie," doplnil Kvasňovský. Je preto viac ako pravdepodobné, že so zemným plynom budeme variť, kúriť a možno aj svietiť ešte niekoľko desaťročí. "V strednodobom až dlhodobom horizonte bez plynných palív si nevystačíme," povedal Vopálenský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy