Skoro jasno
24°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
Hasiči čelia útokom: Pri zásahoch ich ohrozujú kameňmi
Zdielať na

Hasiči čelia útokom: Pri zásahoch ich ohrozujú kameňmi

RUDŇANY / Hasiči zo Spiša sa pri Rudnianskej osade boja zasahovať. Často ich tam atakujú deti s kameňmi v rukách. Jedného už aj poranili a lekári ho museli zašívať.

Strach pri zasahovaní

​Hasiči majú oprávnený strach zasahovať pri drobných požiaroch trávy v okolí obce Rudňany. Dôvodom je, že sa tu cítia ako na vojnovom poli. Vypaľovanie trávy je tu rovnakou zábavkou, ako v iných lokalitách pri osadách. No v ohrození sú iba tu. Z desiatich výjazdov za posledný mesiac boli terorizovaní v štyridsiatich percentách. "V štyroch prípadoch výjazdov, došlo miestnymi obyvateľmi pri príchode k miestu požiaru a počas vykonávania zásahu, k hádzaniu kameňov a iných predmetov na zasahujúcich príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a členov dobrovoľného hasičského zboru obce Rudňany," povedal hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Košice Jozef Bálint.

Útok na dobrovoľného hasiča

Naposledy spŕška kameňov zasiahla aj dobrovoľného hasiča, ktorý musel zo zásahu utekať k lekárom. "Počas požiaru sa mi zarosila prilba, okuliare na prilbe. Potreboval som si ich utrieť, aby som mal prehľad o tom kde idem. No a ako som si dal prilbu dole, tak mi bol hodený kameň do hlavy. Na čo ma zaliala krv. Tak som okamžite kričal na kolegov, ktorí boli hneď pri mne, aby mi ošetrili a zastavili krvácanie," opísal zranený hasič.

Boja sa miestnych obyvateľov

Chlapi, ktorí pri požiari trávy pomáhajú sa v Rudňanoch ani tak neboja zranenia spôsobené ohňom, ako miestnymi obyvateľmi. Útočia aj na ich techniku. Je jasné, že požiare nevznikajú náhodou. "Poškodili nám auto, trošku je obité. Pár krát sa stalo, že nám už aj porezali a presekli hadice. Jeden išiel po vedení zistiť, čo je za porucha. Zistil, že hadica je pretrhnutá, prerazená, poškodená, preto nám nešla voda," doplnil Bálint. "Príčinou vzniku týchto požiarov sú úmyselné zapálenia neznámymi osobami, manipulácia s otvoreným ohňom a vypaľovanie suchých tráv a porastov," dodal Bálint.

Dozor v podobe policajných hliadok

V osade samozrejme nikto nič nevidel ani nepočul. "Ja neviem, kto hodil kamene," "Či mali problém s deťmi, neviem. Či to boli tie alebo starší," povedala obyvatelia osady Pätorácke Rudňany. Kvôli týmto problémom je bežnou praxou, že si hasiči na požiare do osád volajú aj policajné hliadky, ktoré na nich počas zásahu dávajú pozor. No nie vždy sa policajtom podarí doraziť rovnako skoro ako hasičom. Keďže Rudňany spadajú do obvodu, kde je jedná hliadka na 9 dedín.

Súvisiace články