Skoro jasno
24°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
Sú kolobežky hrozbou pre nevidiacich? Kampaň vyzýva k vzájomnému rešpektu
Zdielať na

Sú kolobežky hrozbou pre nevidiacich? Kampaň vyzýva k vzájomnému rešpektu

BRATISLAVA / Ekologické riešenie dopravy, ktoré ale spôsobuje nemalé zdravotné problémy. Zlé skúsenosti s elektrickými kolobežkami majú aj nevidiaci. Prišli preto s kampaňou, ktorou vyzývajú na vzájomný rešpekt.

Keď nič nevidíte bežná prechádza po ulici skrýva hrozbu, s ktorou sa stretol podľa únie nevidiacich a slabozrakých takmer každý chodec s bielou palicou. Okolo nevidiaceho speváka Mariána Banga prešiel náš redaktor Sebastian Pavlis niekoľkokrát kolobežkou, no Marián si nič nevšimol. Sám má pritom zlé skúsenosti. "Už sa mi stalo, že som skoro došiel do stretu. Ešte pomaly by ma spucoval, že čo tam robím," povedal spevák Marián Banga.

Peter Zbranek patrí medzi slovenských hudobných virtuózov. Aj napriek tomu, že je takmer nevidiaci a vidí len obrysy tvarov, nemá problém sám vycestovať do mesta. Bielu palicu používa ako pomocnú vodiacu líniu. "V tom lepšom prípade o ňu zavadím bielou palicou, v tom horšom prípade sa o ňu potknem," priblížil klavirista Peter Zbranek.

Parkovanie kolobežiek je povolené napríklad na chodníku v prípade, že je zachovaná súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra

Okraj chodníka je ale pre nevidiacich takzvanou prirodzenou vodiacou líniou. "Keď som sa aj stretol s kolobežkou, ktorá bola odparkovaná, ktorá bola taká požičaná, tak jednoducho to začalo pod nohami ujúkať a tak som sa zľakol," vysvetlil Banga. Riešenie je pritom nie je jednoduché, napríklad hlavné mesto už dnes má jednu z najprísnejších regulácií na parkovanie zdieľanej mobility medzi európskymi mestami.

"Evidujeme niektoré podnety prichádzajúce či už na MSP alebo na hlavné mesto. My aj v tejto súvislosti plánujeme zaviesť elektronický formulár a zapojiť verejnosť do kontroly," informoval hovorca mesta Bratislava Peter Bubla.

Samotní nevidiaci sa snažia o osvetu. Vyzývajú pritom na vzájomnú toleranciu a rešpekt. "Keď ho budem počuť tak mu určite nebudem vchádzať do cesty, ale keď ho nepočujem tak on musí tolerovať mňa, že nevidím," zakončil Banga.

Súvisiace články