Skoro jasno
18°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
Padajúca skala zranila turistu na ferrate. Po úraze upadol do bezvedomia
Zdielať na

Padajúca skala zranila turistu na ferrate. Po úraze upadol do bezvedomia

SLOVENSKÝ RAJ / Otrasný zážitok si zo Slovenského raja odnesie 28-ročný Poliak. Na ferrate v rokline Kyseľ ho vážne zranila padajúca skala. Od istej smrti ho delila iba lezecká prilba. Po úraze upadol do bezvedomia.

Poliak bol v bezvedomí niekoľko minút. Keď k nemu dorazila pomoc, už komunikoval. Stalo sa to v rokline Kyseľ v časti Temnica. Je to súčasťou ferraty. Našťastie bol turista správne vystrojený. "Keď sme prišli na miesto bol už prebratý, pri vedomí a orientovaný. Mal amnéziu, nepamätal si, čo sa udialo," povedal záchranár Horskej záchrannej služby Slovenský raj Marián Richveis.

Podľa horských záchranárov ide o veľmi ťažko dostupné miesto. Jedno z najhorších v rokline pre záchrannú akciu. Na pomoc Poliakovi smerovali horskí aj leteckí záchranári. Aj tak to nebola ľahká záchrana. "Museli sme zdolať pomerne ťažký terén, aby sme sa mohli dostať na miesto, odkiaľ nám pomohla letecká technika," pokračoval Richveis.

Dá sa povedať, že Poliak mal šťastie v nešťastí. Keby nemal nasadenú prilbu, celý úraz by mohol skončiť oveľa horšie. "Povedal by som, že mu prilba zachránila život, keďže ho trafil kameň. Podľa toho, ako tá prilba vyzerala, by som povedal, že mal fakt šťastie," dodal Richveis. Takáto prilba je neodbytnou súčasťou ferratového setu. Našťastie muž dodržal predpisy.

No stávajú sa aj iné prípady. "Prilba je povinná časť ferratového setu. Už len z princípu, že sa človek pohybuje okolo skál. Je obrovská šanca, že sa mu môže niečo stať. Aj keď nie je vysoko položená, môže sa stať, že si hlavu oškrie alebo spadne kameň," vysvetlil pracovník požičovne ferratových setov Martin Labuda. "A nájde sa pár výnimiek, z tých starších ľudí možno. Bolo tam aj pár takých chlapov, ktorí hovoria, "že veď sme tu chodili pred päťdesiatimi rokmi a nebolo treba nič," opísal majiteľ požičovne ferratových setov Ladislav Cvengroš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy