Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
Povodeň odrezala obyvateľov Kysúc od ich domov, provizórna cesta vedie cez divočinu
Zdielať na

Povodeň odrezala obyvateľov Kysúc od ich domov, provizórna cesta vedie cez divočinu

KYSUCE / Veľká voda vzala na Kysuciach počas minulotýždňových povodní most. 14 ľudí z Rakovej časti Osada u Zemanov zostalo tak odrezaných od sveta. K domom im aktuálne robia aspoň provizórnu cestu, ktorá však vedie cez les. Ľudia sa boja divej zvery a autami to ešte nejde.

Jedinú prístupovú cestu im strhla veľká voda, ak sa chcú dostať k svojim rodinným domom neostáva im iné ako rieku prebrodiť. "Schádzame pešo a chlap mi malú prenesie cez vodu ku pilieru, keď bude vyššia voda tak bez šance, ono sa to zdá plytké ale tam ďalej je po kolená vody," priblížila obyvateľka Monika Mackovčáková.

"Ja tým, že mám takú menšiu nohu a som kratšia, gumáky neprichádzajú do úvahy, keď je voda nízka tak sa tam dá dostať, oni majú vodu po kolená ja ju mám na bruchu," povedala obyvateľka Osady u Zemanov Patrícia Ščasnárová. Rozbúrená Kysuca vzala minulý týždeň 80 metrov dlhý most, cez ktorý sa k rodinným domom dalo prejsť aj osobným autom, lávka sa už ale opraviť nedá, výstavba novej, navyše dočasnej, by trvala minimálne dva mesiace.

"Rozhodli sme sa vytipovať náhradnú cestu, ktorá sa teraz realizuje," informoval starosta obce Raková Anton Heglas.

Provizórna cesta vedie cez hustý les. Teraz sa tadiaľ dá prejsť iba pešo

"Je to kilometer a pol obchádzka, idete cez kríky, les, kde behajú diviaky a v tejto oblasti sa vraj pohybuje aj medveď," opísal obyvateľ Viliam Turoň.

Na nový most obec nateraz peniaze nemá. "Predbežný odhad projektanta, ktorý sa bol pozrieť hovoril o pol milióne eur. Uvidíme, či nám štát pomôže alebo to budeme my financovať z úverových prostriedkov," pokračoval starosta Heglas.

Už dnes začali náhradnú cestu vysypávať kameňom. "Predpokladám, že do zajtra to už budeme mať všetko hotové a občania by sa mali dostať k svojim domom aj prostredníctvom svojho auta," zakončil starosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy