Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
Tragédia v Nováčanoch: Malý cyklista zomrel po zrážke s autom
Zdielať na

Tragédia v Nováčanoch: Malý cyklista zomrel po zrážke s autom

NOVÁČANY / Tragické popoludnie zažili včera obyvatelia obce Nováčany v okrese Košice okolie. Na miestnej komunikácii vyhasol život malého chlapca.

Podľa doterajších informácií, zistených počas dokumentovania dopravnej nehody, mala v pondelok (23.9.) krátko po 16. hodine viesť vodička osobné motorové vozidlo zn. Kia po ceste III/3363 v obci Nováčany, v smere od obce Rudník. Z doposiaľ nezistených príčin však na križovatke cesty III/3363 s miestnou komunikáciou, nachádzajúcou sa pri obecnom úrade, došlo k zrážke prednej časti vozidla a maloletého cyklistu, ktorý, pravdepodobne, pri prejazde križovatky nerešpektoval pokyn vyplývajúci z dopravnej značky „daj prednosť v jazde“.

Po zrážke maloletý cyklista spadol na chodník vedľa cesty. Na miesto sa krátko na to dostavila aj posádka RZP a priletela aj posádka leteckých záchranárov, ktorí maloletého cyklistu na mieste niekoľko desiatok minút oživovali. Žiaľ, aj napriek ich snahe, malý chlapec zraneniam, ktoré pri dopravnej nehode utrpel, krátko pred 18. hodinou na mieste podľahol.

"Leteckí záchranári sa po pristátí v blízkosti mieste nešťastia okamžite pridali k rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii maloletého chlapca. Na mieste bojovali o jeho život niekoľko desiatok minút. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu všetkých prítomných záchranárov sa chlapcovi nepodaril obnoviť obeh a svojim rozsiahlym zraneniam napokon podľahol," informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková.

Vodička osobného motorového vozidla bola na mieste podrobená dychovej skúške

Výsledok dychovej skúšky prítomnosť alkoholu v jej dychu nepotvrdil, a na zistenie prítomnosti prípadných iných návykových látok jej bol v nemocnici odobratý biologický materiál. Po ukončení dokumentovania dopravnej nehody, aj za účasti znalca z odboru cestná doprava, bolo v súvislosti s touto dopravnou nehodou začaté trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia.

Akou mierou zavinenia prispeli účastníci dopravnej nehody k jej vzniku, prípadne, či a ako sa tejto nehode dalo zabrániť, je predmetom ďalšieho vyšetrovania. Je nevyhnutné, aby sme my, dospelí, venovali pozornosť dopravnej výchove našich detí už od najútlejšieho veku. Dieťa je nepozorné, málo predvídavé, koná impulzívne a často nevie posúdiť nebezpečenstvo situácie, v ktorej sa ocitlo.

"Príslušníci po príchode k miestu udalosti vykonávali pomocou tieniacich plachiet asistenciu záchrannej zdravotnej službe vykonávajúcej oživovanie osoby," uviedol hovorca HaZZ Košice Jozef Bálint.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy