Oblačno
14°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
Dôchodca ušiel hrobárovi z lopaty. Za svojim domom objavil nevybuchnutú leteckú bombu
Zdielať na

Dôchodca ušiel hrobárovi z lopaty. Za svojim domom objavil nevybuchnutú leteckú bombu

ŇAGOV / "Keby vybuchla, teraz sa na vás pozerám zhora" – to sú slová 80-ročného dôchodcu, ktorý našiel za svojim domom nevybuchnutú leteckú bombu. Hovorí, že ušiel hrobárovi z lopaty. Pyrotechnik musel bombu zlikvidovať priamo za záhradou. Explózia ohlušila celú dedinu.

"Asi 20 cm, a priemer 10 cm a to bola tá bomba," prezradil nálezca munície Jozef Roháč. Muníciu našiel iba pár metrov za jeho domom a sadom. S kolegom tam chceli vyhĺbiť ďalšiu studňu. "To nevyzeralo ako nejaká bomba, ale ako nejaký valec kovový," priblížil Roháč.

Na prvý pohľad sa mu nezdala nebezpečná, napriek tomu radšej privolal policajtov, podľa ktorých sa zachoval ukážkovo. Do Ňagova musel doraziť pyrotechnik a muníciu priamo na mieste zneškodnil. "Bola to taká rana, že celá dedina to počula," vyjadril sa Roháč. "Krajský pyrotechnik určil, že ide o nevybuchnutú protitankovú kontajnerovú leteckú bombu z obdobia druhej svetovej vojny," uviedla hovorkyňa KR PZ Jana Ligdayová.

"Ja som ušiel hrobárovi z lopaty! Lebo ja som ju mal na lopate, keby mi tam vybuchla, tak už sa na vás pozerám zhora," vysvetlil nálezca Jozef Roháč.

Inde na Slovensku sa nestáva často, aby ľudia nachádzali bomby, či granáty, no tu v tejto oblasti je to iné

Práve cez obce na severovýchode Slovenska sa tiahol front, svedectvo o ťažkých bojoch prinášajú povojnové nálezy aj po takmer 80 rokoch od skončenia vojny. "Toto je celé pásmo, kde sa viedli boje. Tu z jednej strany boli Nemci a z druhej Rusi," zakončil starosta obce Vladimír Roháč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy