Skoro jasno
17°
Bratislava
Vladislav
25.9.2024
Masívny požiar stavieb: Obyvatelia utiekli z domov v pyžamách
Zdielať na

Masívny požiar stavieb: Obyvatelia utiekli z domov v pyžamách

ŽEHRA / Len v pyžamách vybiehali ľudia do chladnej noci. V Žehrianskej osade horelo. Pre hasičov to bol náročný zásah. V osade zhorelo 5 príbytkov a ďalšie objekty. Pri hasení vyprázdnili viac ako 20 cisterien.

​Tento zásah trvá dlhé hodiny. S hasením začali o pol druhej ráno. No zhorenisko stále tlelo. Tak tu zasahovali ešte aj dopoludnia. Plamene sa po drevených stavbách rýchlo rozširovali. Po príjazde hasičov už boli objekty vo vysokom štádiu horenia.

Ako prvý si plamene všimol majiteľ jedného zo zhorených domov. V čase požiaru už obyvatelia spali."Elektrika mi nešla, som sa zobudil, pozrel sa do okna a veľké svetlo. Utekal som vonku už veľký oheň. To nie len mne samému. Ale aj švagrine, syn, horeli dva domy. Švagrine polovica novej strechy," priblížil majiteľ zhoreného bytu Jozef Girga.

Obyvatelia povybiehali z príbytkov. Zaktivizovali sa aj MOPSkári, začali s hasením. No plamene boli silnejšie "To rýchlo sa šírilo. nestihli sme ani uhasiť. Chceli sme uhasiť, ale to rýchlo," povedal za MOPS žehra Rastislav Kandráč.

Hasiči si okamžite volali posily

Celkovo tu zasahovali 11 profesionálov z okolitých staníc, ktorým pomáhali aj dobrovoľní hasiči zo Spišského Podhradia. K rýchlemu šíreniu prispel aj fakt, že drevené stavby sú blízko seba. "Po príchode na miesto bolo zistené, že sa jednalo o požiar piatich jednoduchých stavieb, piatich a štyroch drevární. Zásah ešte komplikovalo uložené drevo na povale na priľahlých budovách," uviedol veliteľ zásahu HaZZ Ivan Nemčík.

Kvôli tomu tu hasiči zasahovali aj dopoludnia. Tlejúce drevo museli rozoberať a postupne zahášať. Obydlia vyhoreli kompletne. Hasenie pokračovalo aj popoludní. Tento hasičský zásah trval viac ako 12 hodín. Príčinu vzniku požiaru vyšetrujú. "Všetko mám spálene. perinky, šaty, skrine čo som mala, postele. Všetko von bo voda. Už nemám teraz nič, potraviny," povedala obyvateľka.

Obyvatelia sa stihli evakuovať ešte pred príchodom profesionálov. Našťastie sa nikto nezranil. Cestu okolo osady museli policajti uzavrieť a vodiči využívajú obchádzku cez obec Žehra. Pri požiari minuli viac ako 20 cisterien vody. Keďže obyvatelia, ako tvrdili, nemajú kde bývať, starosta zvolal aj krízový štáb. Kde sa bude rozhodovať o ich ďalšom osude.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy