Zatiahnuté
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Spravodlivosť po polstoročí: Nevinného muža prepustili po 50 rokoch z väzenia
Zdielať na

Spravodlivosť po polstoročí: Nevinného muža prepustili po 50 rokoch z väzenia

Archívna reportáž

Nespravodlivo odsúdený bol aj muž v USA

JAPONSKO / Japonský súd zbavil všetkých obvinení muža, ktorý bol odsúdený na doživotie. Vo väzení si odsedel skoro 50 rokov. Zistilo sa, že pôvodné dôkazy voči nemu boli nepravdivé, informuje portál TN.cz.

Zbavenie obvinení

Ako uvádza portál TN.cz, Iwao Hakamada (88), odsúdený na doživotie, bol vo štvrtok zbavený všetkých obvinení. Vo väzení bol zavretý od roku 1968 do roku 2014. Na základe nových dôkazov súd pred rokmi obnovil riadenie a zistil, že obvinenia sú neplatné, píše web BBC.

Zdravotné ťažkosti po živote vo väzení

Agentúra AP tvrdí, že Hakamanda dostal povolenie byť v domácej opatere jeho sestry, až kým sa v roku 2023 nerozhodlo o konaní v jeho prospech. Na základe toho začala obnova vyšetrovania, ktorá sa uskutočnila v októbri. Počas tohto vyšetrovania sa zistilo, že prvotné dôkazy neboli pravdivé a tak súd zbavil Hakamanda obvinení. Na vypočúvanie sa nedokázal dostaviť osobne, pretože 48 rokov vo väzení ho zdravotne ťažko poznačilo. Zastupovala ho jeho sestra, ktorá sa celý čas snažila dokázať jeho nevinu. "Ďakujem vám všetkým. Vyhrali sme vďaka vašej podpore," uviedla jeho sestra.

Zásah japonskej justície

Tento muž bol najdlhšie odsúdeným väzňom čakajúcim na smrť. Jeho prípad tak otriasol japonskou spoločnosťou. Podľa BBC ho malo prísť do siene navštíviť až 500 podporovateľov. V roku 1966 bol obvinený z údajnej vraždy až štyroch ľudí. Následne im mal podpáliť domy. Dva roky neskôr ho čakalo odsúdenie na doživotie. Táto skutočnosť sa však neudiala, čiastočne aj vďaka zásahom japonskej justície. Vždy sa vyhlasoval nevinným.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy