Oblačno
19°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Súd uznal talianskeho podnikateľa za vinného. Odchádzal ale bez trestu
Zdielať na

Súd uznal talianskeho podnikateľa za vinného. Odchádzal ale bez trestu

ZEMPLÍN / Vinný v oboch bodoch obžaloby, no zo súdu odchádzal bez trestu. Takýto zvrat nastal v prípade talianskeho agropodnikateľa, ktorý je známy svojou vášňou pre luxusné autá.

​​Súd prvýkrát vyniesol rozsudok pred piatimi rokmi

Prokurátor talianskeho podnikateľa obžaloval z Obzvlášť závažného zločinu sprenevery a z prečinu zavinenia úpadku. Skutky sa mali odohrať v rokoch 2015 – 2017. Senát humenského okresného súdu prvýkrát vyniesol rozsudok pred piatimi rokmi a Talian mal dôvod na radosť. "Oslobodzuje spod obžaloby, pretože skutky nie sú trestnými činmi," povedal predseda senátu Okresného súdu Humenné Vladimír Varga.

Po odvolaní prokurátora Krajský súd ale tento rozsudok zrušil v celom rozsahu a vec vrátil naspäť do Humenného"Je potrebné vykonať ďalšie dokazovanie a následne aj opätovné hodnotenie dôkazov za účelom ustálenia záveru o posúdení trestnoprávnej zodpovednosti obžalovaného," informovala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová.

Senát od uloženia súhrnného trestu upustil

V oboch prípadoch Talian na súde vyhlásil, že sa cíti byť nevinný. Po výsluchoch svedkov a znalca senát napokon Taliana v oboch prípadoch uznal za vinného. Sprenevera sa týka traktora v hodnote takmer 160-tisíc eur. Nezaplatil naňho, nevrátil ho a znemožnil jeho vydanie. Stroj zaistili až policajti v priestoroch jedného z družstiev. V druhom prípade poskytol rôzne pôžičky spriazneným firmám a zmaril tak uspokojenie veriteľa. Zároveň predal štvrtinový obchodný podiel v spoločnosti dcére za podhodnotenú cenu 5-tisíc eur, pričom podľa slov prokurátora základné imanie firmy bolo v tom čase pol milóna eur. Toto súd vyhodnotil nie ako zavinenie úpadku, ale ako poškodzovanie veriteľa. Senát však napokon od uloženia súhrnného trestu upustil.

Podmienka uplynie v júli budúceho roka

"Pretože trest uložený ŠTS pokladá na ochranu spoločnosti a nápravu obžalovaného za dostatočný," uviedol Varga. Senát reagoval na už právoplatne rozhodnuté kauzy podplácania a z nepriamej korupcie. "Z toho v dvoch vo vzťahu k pracovníkovi daňového úradu a v jednom vo vzťahu k pracovníkovi iného úradu," priblížila hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. "Sudca Špecializovaného trestného súdu uznal obžalovaného za vinného a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 20 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu tri roky," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Podmienka uplynie v júli budúceho roka. V súvislosti s dnešným rozsudkom si procesné strany nechali lehotu na vyjadrenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy