Zatiahnuté
15°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Zadržali dvoch kňazov pre obvinenia zo zneužívania detí
Zdielať na

Zadržali dvoch kňazov pre obvinenia zo zneužívania detí

Zdroj: TASR

VARŠAVA / Dvoch poľských kňazov zadržali pre obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí, oznámili v stredu prokurátori. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Prokurátori uviedli, že začali vyšetrovanie sexuálneho zneužívania po tom, ako sa objavili dôkazy počas vyšetrovania prípadu vraždy a samovraždy, ktorý zahŕňa dvoch ďalších kňazov zo sosnowieckej diecézy.

V súvislosti s vyšetrovaním zneužívania boli dosiaľ zadržaní traja muži, z ktorých dvaja sú katolíckymi kňazmi tejto diecézy. "Dvaja muži boli obvinení zo spáchania sexuálnych činov voči neplnoletým osobám," uviedol hovorca prokuratúry. Tretí muž, ktorý je bývalým kňazom, bol obvinený z podvodu.

Prokurátori oznámili, že identifikovali obete a v záujme poškodených odmietli poskytnúť podrobnosti. Vatikán minulý rok prijal rezignáciu biskupa Grzegorza Kaszaka zo sosnowieckej diecézy po tom, čo jeden z jej kňazov údajne organizoval orgie s prostitútom. Škandál vyšiel najavo, keď muž počas večierka upadol do bezvedomia a na pomoc mu museli privolať zdravotnú pohotovosť. V diecéze sa podľa AFP objavili aj iné sexuálne škandály.

Nový biskup tejto diecézy v júni oznámil zriadenie dvoch komisií, ktoré budú vyšetrovať škandály. Pápež František označil boj proti sexuálnym útokom v cirkvi za jedno z hlavných poslaní svojho pontifikátu. Po viacerých škandáloch trvá na politike nulovej tolerancie, píše AFP.

Prípad zneužívania maloletého dievčaťa kňazom na Slovenku sa vyšetroval roky. Reportáž si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy