Zatiahnuté
13°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Otrasný prípad týrania: Vyhladované šteniatko malo vrastený špagát do krku
Zdielať na

Otrasný prípad týrania: Vyhladované šteniatko malo vrastený špagát do krku

VRANOV / Hladné, smädné a so šnúrkou vrastenou do krku tak, že mu škrtila dýchacie cesty. Keď do jednej z osád do Vranovskom okrese prišli dobrovoľníčky, vyzeralo to, že šteniatko má epileptický záchvat. Dôvodom však bolo neúnosné škrtenie. Iba kúsok od neho boli pritom ľudia a pokojne popíjali kávu.

​Špagát okolo krku

"Pýtame sa, prečo tie zvieratá musia takto stále takto zbytočne trpieť. Mal zarezaný nejaký špagát, šnúrku v krku pozdĺž celým krčíkom, šnúrka sa nepovoľovala a spôsobila tú ranu. Táto šnúrka ho viac menej hej škrtila," hovorí Lenka Lisa, veterinárna lekárka.

Vedomé zanedbávanie

"Osadníci popíjali kávu a sa tvárili, akoby to absolútne nevideli, a podľa všetkého to šteniatko patrilo im," tvrdí Katarína Kočanová, z Občianskeho združenia Srdce pre všetkých. "Nikto si ho nevšímal, nedal mu najesť, nedal mu napiť. Smutné na tom je, že v podstate ľudia tam sedeli okolo a pozerali sa vlastne, ako tam leží a nikto mu nepomohol," objasňuje Lisa.

Žalostný zdravotný stav

4-mesačné šteniatko dostalo meno Mateo. Humenské dobrovoľníčky ho zachránili z jednej z osád v okrese Vranov nad Topľou."Oni sa báli, lebo ono sa metalo, ako pri epileptickom záchvate. Oni si mysleli, že neprežije ani cestu. Robil to od bolesti. Jemu už muselo priškrcovať dýchacie cesty," hovorí Kočanová.

Kožné ochorenie

Bol taký vyčerpaný, že nedokázal normálne stáť, a bez pomoci by uhynul na celkové vyslabenie organizmu. Z tej istej osady odobrali aj sučku, a to pre rozsiahle kožné ochorenie demodex. "Keď sa to nelieči, zviera sa dokáže rozškriabať natoľko, že si spôsobí rany a dostane infekciu, na ktorú potom uhynie. Fenka úplne zlomená nielen zdravotne, ale aj psychicky. Ja si myslím, že bola tými ľuďmi bitá, v podstate ju odstrkovali, kopali," tvrdí Lisa.

Psychické aj fyzické následky

Aj jej budú po vyliečení hľadať adoptívnu rodinu. Je však ťažké odhadnú, kedy sa jej rany na duši zacelia."Aby zistila že, človek jej nejde len ublížiť, ale chce jej aj pomôcť. Chce ju aj trošku tak poláskať. Potom sa sučke bude hľadať domov, kde vlastne to zvieratko nájde svoje šťastie," informuje veterinárka Lisa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy