Zatiahnuté
13°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Medzinárodný drogový kartel na lavici obžalovaných. Slovákov spájajú s pašovaním kokaínu a hašišu
Zdielať na

Medzinárodný drogový kartel na lavici obžalovaných. Slovákov spájajú s pašovaním kokaínu a hašišu

PEZINOK / Tony kokaínu či hašišu. Na lavicu obžalovaných sa dnes posadili viacerí muži. Podľa prokurátora majú prsty v obrovskom medzinárodnom drogovom kartely. Drogy sem mali prúdiť z druhej strany sveta a končiť v Európe. Medzi obžalovanými figuruje aj známy podnikateľ zo zahraničia žijúci na Slovensku.

Podľa obžaloby skupina fungovala minimálne od roku 2020 do roku 2022

Kšeftovať mali s kokaínom, hašišom či metamfetamínom. "Sa zaoberala hlavne obchodom a to nelegálnou formou, s obchodom omamnými a psychotropnými látkami, ktoré vo veľkom rozsahu dovážali z rôznych krajín hlavne teda z Brazílie," uviedol prokurátor Vladimír Priecel. Slováci mali byť súčasťou medzinárodného gangu. Jedna z hlavných postáv je vo väzbe v Nemecku. Tovar do našej krajiny mal prúdiť na kilá. Prepravovať ho mali v konzervách od tuniakov, v žulových doskách či spolu so železnou rudou.

"Doviezli alebo teda sprostredkovali a podieľali sa na dovoze minimálne vyše troch ton hašišu a vyše dvoch ton kokaínu," priblížil Priecel. Na otázku, koľko kg bolo zaistených odmietol odpovedať "To bude predmetom dokazovania preto sa k tomu nebudem vyjadrovať, ale budú vykonávané dôkazy, ktoré k tomuto budú smerovať," povedal prokurátor Priecel.

"My nemôžme vyčísliť hodnotu drogy, gramáž, kvalitu, lebo neexistuje ani jedno vlákno ani jeden gram. Je to znôška výmyslov, fantázií," vyjadril sa obhajca obžalovaného Viktor Križiak.

Medzi piatimi obžalovanými je aj známy podnikateľ Alexander Salmanov

"Moji klienti mali zabezpečovať obchodovanie s narkotikami v niekoľkých tonách, prostredníctvom zabezpečenia dopravy, objednávok, kontaktov s osobami, čo to mali odoberať, ale žiadne takéto skutočnosti sa nepotvrdili," vysvetlil obhajca Križiak.

Na súd prišla aj svedkyňa. Tvrdí, že jeden z obžalovaných dopomohol rozkryť drogový biznis a za mrežami nemá čo robiť. "Je v tom úplne nevinne. Na základe jeho sa odhalila táto trestná činnosť. Čaká ma výsluch a to je to najhoršie čoho sa obávam. Keby som nemala deti, tak by som sa tak nebála, ako sa teraz bojím," prezradila nám svedkyňa.

Pojednávanie v tejto kauze na Špecializovanom trestnom súde bude pokračovať aj v piatok (3.10).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy