Zatiahnuté
10°
Bratislava
František
4.10.2024
Súd rozhodoval o osude pre doktora prírodných vied. Obvinený je z účasti na terorizme
Zdielať na

Súd rozhodoval o osude pre doktora prírodných vied. Obvinený je z účasti na terorizme

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodoval o ďalšom osude pre doktora prírodných vied. Obvinený je z účasti na terorizme. Dôvodom sú nenávistné prejavy na predsedu vlády ako aj schvaľovanie útoku na predsedu vlády Roberta Fica.

Doktor prírodných vied Július K. bude zatiaľ stíhaný väzobne. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý sa tak stotožnil s návrhom prokurátora. "Dôvodom väzby je obava z možného úteku a z pokračovania v trestnej činnosti, teda úteková a preventívna väzba. Sudkyňa pre prípravné konanie, z dôvodu absencie výnimočných okolností, nenahradila väzbu nad obvineným dohľadom probačného a mediačného úradníka, ani písomným sľubom obvineného. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, nakoľko obvinený proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd Slovenskej republiky," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

"Prijal to veľmi ťažko, pomerne emotívne, avšak ja som s ním o tom hovoril a budem s ním ešte opakovane o tom hovoriť, aby pochopil závažnosť skutku, ktorý mu je kladený za vinu," povedal právny zástupca obvineného Ivan Katona. Obžalovaný doktor prírodných vied mal problémy so zákonom aj v minulosti. Konkrétne v júli tohto roka písal statusy, v ktorých mal schvaľovať streľbu na premiéra. Obvinený sa podľa polície tohto skutku dopúšťal opakovane, a to v rozmedzí od 15. do 17. júla. Následne mu bolo vznesené obvinenie za prečin schvaľovania trestného činu. Stíhaný bol na slobode, no so zverejňovaním svojich príspevkov si nedal pokoj.

V jednom videu napríklad tvrdil, že útočník Juraj Cintula syna premiéra nepostrelil a všetko bolo zinscenované. V ďalšom videu sa napríklad vyjadril slovami, že páchateľ by mal trafiť predsedu vlády do čela. Za toto video si pre neho prišli policajti, bol obmedzený na osobnej slobode a vyšetrovateľ ho obvinil z účasti na terorizme. Opätovnému obvineniu z iného trestného činu za rovnaký skutok pomohla zmena právnej kvalifikácie vo veci útoku na predsedu vlády. Na záver dodám, že v prípade dokázania viny mu hrozí päť až desať rokov za mrežami. Ako už bolo spomenuté, rozhodnutie nie je definitívne, keďže obvinený podal sťažnosť, tak konečné slovo bude mať Najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy