Oblačno
17°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Súdy vedú pojednávania aj so zosnulými: Problém je v komunikácii medzi orgánmi
Zdielať na

Súdy vedú pojednávania aj so zosnulými: Problém je v komunikácii medzi orgánmi

SLOVENSKO / Smrťou sa všetko zdá sa nekončí. Slovenskí policajti hľadajú aj mŕtvych a nielen to. Naše súdy mŕtvych dokonca aj súdia a to aj napriek tomu, že náš trestný zákon to neumožňuje.

​"U nás na Slovensku môže byť trestné konanie vedené len voči živej osobe. To znamená, že pokiaľ sa zistí, že niekto je mŕtvy, alebo vyhlásený súdom za mŕtveho, tak potom takéto trestné stíhanie je neprípustné a musí sa zastaviť," uviedol advokát Milan Ficek. 

Na Slovensku nemáme prepojené systémy

Na našich súdoch sa vedú súdne pojednávanie a vytyčujú nové aj s ľuďmi, ktorí zomreli pred niekoľkými rokmi. Nám sa dve také pojednávanie podarilo nájsť. Ako nám povedala vdova, jej manžel je už 8 rokov mŕtvy a dcéra sa pýta, prečo je otec v zozname pojednávaní, aj keď sudkyňa vie, že zomrel. Podľa právnika nejde o ojedinelé prípady. "Na Slovensku je problém v tom, že u nás nemáme spojené systémy. To znamená, že keď jeden súd vyhlási osobu za mŕtvu tak v ďalšom trestnom konaní si to súd nedohľadá, nevyskočí mu to niekde v systéme, že takáto osoba zomrela a pokračuje v trestnom stíhaní," ozrejmil advokát Ficek. 

Informáciu o úmrtí si nedohľadá súd, ale súdu ju podá obhajca

Na Ministerstve spravodlivosti sme teda sa opýtali voči koľkým zosnulým sa vedie súdne konanie. Ich odpoveď znela: "nedisponujeme uvedenými informáciami." Na otázku či dostávajú súdy informácie o úmrtiach z matriky nám na Ministerstve spravodlivosti neodpovedali a odporučili nás na Matričný úrad. "Z ustanovení Trestného poriadku nevyplýva žiadnemu subjektu trestného konania oznámiť súdu úmrtie obžalovaného. Na základe aplikačnej praxe väčšinou túto informáciu súdu poskytne zvolený alebo ustanovený obhajca obžalovaného alebo prokurátor," znelo v stanovisku Ministerstva spravodlivosti. "Matričný úrad po zápise úmrtia do knihy úmrtí vykonáva oznamovaciu povinnosť voči orgánom verejnej moci. Napríklad Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, Štatistický úrad, či príslušný súd," znelo v stanovisku Ministerstva vnútra. 

Polícia má zrejme rovnaký problém

Problém s databázami má zrejme aj polícia. "Policajný zbor aktualizuje informácie o osobách v pátraní, ihneď po tom, ako v procese pátrania vyjdú najavo nové skutočnosti," informovala Martina Sláviková, hovorkyňa PPZ SR. Aj napriek tomu, že policajti informácie ihneď aktualizujú sa nám podarilo v ich úradnej databáze nájsť muža, ktorý je v pátraní od roku 2005 a podľa úmrtného listu bol vyhlásený za mŕtveho ešte v roku 2017. Zdá sa tak že naše úrady hľadajú a súdia nie len živých, ale i mŕtvych.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy