Jasno
10°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Plamene zachvátili domovú prístavbu. Príčinou požiaru mohlo byť auto
Zdielať na

Plamene zachvátili domovú prístavbu. Príčinou požiaru mohlo byť auto

GELNICA / Rodina v Helcmanovciach počas večera prišla o prístavbu pri svojom dome. Počuli výbuchy, vybehli von a zbadali obrovské plamene. Nevedia si vynachváliť prácu hasičov, vďaka ktorým majú stále strechu nad hlavou.

"Začalo búchať auto, jedná rana, druhá rana a začalo horieť," opísala suseda Františka. Ako prví pri požiari zasahovali miestni dobrovoľní hasiči. A tí zabránili najhoršiemu, šíreniu tohto požiaru.

Pomáhali aj susedia

Budova sa rýchlo rozhorela. Po drevenej konštrukcii garáže prešli plamene aj na strechu. Helcmanovskí hasiči tak začali s ochranou rodinného domu. Po chvíli dorazili ich kolegovia z Mníška nad Hnilcom a profesionáli z Gelnice. Susedia taktiež pomáhali ako sa dalo. "Hneď sme majiteľku vzali k sebe. Je to ťažké, keď človek prichádza o majetok," povedala suseda Františka. "Po našom príchode, keď sme tu prišli bolo to vo veľkom štádiu horenia. Už strecha bola komplet v plameňoch. Je to hospodárska budova hneď za domom," uviedol František Saxa, veliteľ zásahu HaZZ Gelnica.

Požiar pravdepodobne spôsobilo auto

Majiteľ si budovu s garážou, terasou a izbou svojpomocne budoval roky. Na blízky rodinný dom sa plamene nedostali. "Dom majiteľa, ktorému patrí hospodárska budova je ochránený, aj vedľajšie domy, aj vzadu," dodal Saxa.

Najviac zhorená bola časť okolo auta. V Helcmanovciach sa hovorilo, že práve ono zrejme požiar spôsobilo. Kuny v ňom mohli spustiť skrat. Aj keď s ním majiteľ celý týždeň nejazdil. No presnú príčinu požiaru zisťuje hasičský expert. Aj tento prípad ukázal, aká je dôležitá spolupráca profesionálnych a dobrovoľných hasičov. "Určite je to dobrá vec, keď sú tu prví. Lebo možno stačilo trošku neskoršie a by sa chytili aj iné objekty," doplnil Saxa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy