Jasno
12°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Organizovaný gang kradne karavany. Spôsobená škoda dosahuje milión eur
Zdielať na

Organizovaný gang kradne karavany. Spôsobená škoda dosahuje milión eur

TRNAVA/ KOŠICE / Vo viacerých slovenských mestách úraduje špecializovaný gang autičkárov. Zameriava sa na konkrétny typ vozidiel - karavany. Podľa všetkého ide o organizovanú skupinu. Tá si vyberá firmy, ktoré spomínané vozidlá predávajú alebo prenajímajú. Majiteľom mali spôsobiť škodu za približne milión eur.

​Dvojica podozrivých mužov prišla do Trnavského Emparku 26. októbra okolo o pol deviatej večer. Páchatelia si išli najskôr urobiť obhliadku vozidiel odstavených na parkovisku. Podľa všetkého mali všetko dobre zmapované a na mieste neboli prvýkrát. Jeden vytipovaný karavan sa páchateľom ale ukradnúť nepodarilo. Zlodeji totiž nemali riadiacu jednotku na automatickú prevodovku. "Vylomili zámok, dostali sa dnu, vylomili aj spínaciu skrinku, otvorili si kapotu a tam odrhli kryt riadiacej jednotky. Bola odpojená aj riadiaca jednotka, takže keď kradnú, donesú si vlastnú riadiacu jednotku," povedal predajca karavanov Boris Švirec.

Pri druhom karavane už boli páchatelia úspešní. Podľa predajcu si so sebou zlodeji vždy prinesú aj naftu, a to z dôvodu, aby sa s ukradnutým vozidlom nemuseli zastavovať na najbližšej čerpacej stanici. Páchatelia sa aktuálne zameriavajú na polointegrované karavany jednej značky s manuálnou prevodovkou. "Polointegrál znamená, že to má dodávkovú kabínu a nevyzerajú v úvodzovkách ako autobus," dodal Švirec.

V snahe zabrániť opakovanému scenáru pracovníci firmy dokonca odstavili pred zaparkované karavany vozidlá, ktoré by mohli sťažiť prácu zlodejom. "Prípad odcudzeného karavanu si prevzal vyšetrovateľ okresnej kriminálnej polície, ktorý vo veci začal trestné stíhanie pre prečin krádeže. V zmysle zákona môže zákona môže za takýto skutok hroziť trest až na štyri roky," ozrejmila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trnava Zlatica Antalová.

Na otázku, na koľko je škoda vyčíslená alebo v akých cenách sa pohybuje jeden karavan, odpovedal prezident Slovenskej asociácie campingu a caravaningu na Slovensku Jaroslav Mišura: "Priemerná cena je okolo 80-tisíc euro, takže zhruba jeden milión euro." Gang zlodejov okrem Trnavy úradoval aj v Košiciach, Rimavskej Sobote a Sučanoch. "Za posledný týždeň bolo na Slovensku odcudzených 12 karavanov, čo je pri krádeži zhruba piatich áut denne na Slovensku malé číslo, ale takéto pomery tu nikdy nevládli, že by behom týždňa ukradli 12 karavanov," dodal Mišura.

Polícia v Košiciach počas uplynulého týždňa eviduje jeden prípad krádeže karavanov. "Doposiaľ neznámy páchateľ sa zmocnil cudzích motorových vozidiel, ktoré neoprávnene používal, a potom jeden z karavanov nechal zaparkovaný na parkovisku na Prešovskej ceste smerom do Prešova, druhý karavan ponechal zaparkovaný pri okraji vozovky na jednej z ulíc v obci Budimír," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Košice Lenka Ivanová. Majiteľovi týmto vznikla škoda až 150-tisic eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy