Skoro jasno
24°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Dedina pod Duklou je plná vojnových stôp. Pán Michal nachádza v lesoch muníciu aj 80 rokov po vojne
Zdielať na

Dedina pod Duklou je plná vojnových stôp. Pán Michal nachádza v lesoch muníciu aj 80 rokov po vojne

NIŽNÁ PISANÁ / Pán Michal žije v dedinke, ktorá sa ocitla v dejisku bojov druhej svetovej vojny. Aj 80 rokov po vojne ľudia v okolitých lesoch stále nachádzajú nevybuchnutú muníciu. Pán Michal už nazbieral za tie roky 200 kusov rôznych granátov, či mín.

Pán Michal žije v kraji pod Duklou. Len kúsok od miesta zvaného Údolie smrti. Tam sa odohrávali jedny z najväčších bojov za slobodu v našej histórii. Aj keď ide do lesa na huby, neraz to skončí výjazdom pyrotechnika.

"Zavolám políciu do Svidníka, oni zavolajú do Prešova, no a z Prešova to chodí," priblížil obyvateľ Nižnej Pisanej Michal Grega. K domu pána Michala by krajskí pyrotechnici trafili aj spamäti. Neraz v lese našiel viac munície ako niekto hríbov. "Minule som našiel na jednom mieste 33 a vedľa ešte vedľa sedem kusov," pokračoval Grega.

O svojich nálezoch z vojnových čias má už aj bohatú zbierku fotografií

Jeho nebohý brat v minulosti dokonca našiel aj leteckú bombu. Vážila viac ako sto kilogramov. Celá dedina bola vtedy hore nohami.
"Bolo tu plno policajtov. Nákladný motor mal piesok a naložili ju a viezli do Humenného," spomínal Grega.

Skúseností má také, že už vie rozoznať aj rôzne munície. Ak sa ho spýtate na to, či sa v lese, v ktorom sa odohrávali urputné boje o slobodu bojí, povie, že áno. Ale nie pre muníciu. "Teraz sa človek aj bojí ísť do lesa, lebo to tie medvede," zakončil pán Grega.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy