Skoro jasno
18°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Kauza "Maják nádeje" pokračuje. Súd zrušil rozsudok pre Pavla Ruska
Zdielať na

Kauza "Maják nádeje" pokračuje. Súd zrušil rozsudok pre Pavla Ruska

BRATISLAVA / Bratislavský krajský súd zrušil rozsudok pre Pavla Ruska. Tzv. kauzu "Maják nádeje" vrátil na Mestský súd Bratislava. Ten bývalého šéfa súkromnej televízie a ex-ministra hospodárstva odsúdil zo subvenčného podvodu.

​Kauza "Maják nádeje" sa týka azylového centra pre týrané deti. Peniaze určené na pomoc zraniteľným rodinám pochádzali napríklad z Ústredia práce a Bratislavského samosprávneho kraja. A práve tieto financie vo výške 101-tisíc si mal podľa prokurátora privlastniť Rusko. Podľa obžaloby z nich mal zaplatiť muzikál Rómeo a Júlia v Prahe. V roku 2015 si toto predstavenie prišiel pozrieť aj odsúdený Marián Kočner.

Ex-minister hospodárstva vinu od začiatku odmieta. "My sme už na prvom stupni mali viaceré výhrady k rozsudku a k priebehu konania, veľmi zodpovedne sme pristúpili k dokazovaniu a boli sme sklamaní, že 1. stupeň nevyhodnotil celý rozsah dokazovania a námietok tak, ako sme ich uvádzali, čo v súčasnosti svojim rozhodnutím nahradil Krajský súd v Bratislave," povedal obhajca Pavla Ruska Marek Para.

Pavol Rusko prišiel do Justičného paláca z väzenia, kde si odpykáva 19-ročný trest za falšovanie televíznych zmeniek, v sprievode eskorty. Určite ani on nečakal, že dnešné odvolanie bude trvať sotva pár minút. "Krajský súd v Bratislave na neverejnom zasadnutí o odvolaní obžalovaného rozhodol tak, že napadnutý rozsudok Mestského súdu Bratislava I. zo dňa 23. novembra 2023 zrušil v celom rozsahu a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby opätovne konal a rozhodol," informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. 

"Krajský súd určí rozsah dokazovania pravdepodobne v rámci tých námietok, ktoré sme od začiatku namietali my, a teda v skrátenej podobe prebehne nejaké dokazovanie, ale už nie celé to dokazovanie ako na prvom stupni," dodal Para. Dôvodom rozhodnutia senátu je skutočnosť, že zistil nedostatočne vykonané dokazovanie a rozhodol tak aj z dôvodu, že sa súd prvého stupňa nevysporiadal s obhajobou. Rozhodnutie je právoplatné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy