Skoro jasno
20°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Z cely smrti na slobodu: Nevinný muž je už prepustený po 50 rokoch
Zdielať na

Z cely smrti na slobodu: Nevinný muž je už prepustený po 50 rokoch

Archívna reportáž

Neprávom odsúdený Lukáš bol prepustený po vyše 2 rokoch vo väzení

TOKIO / Japonská prokuratúra sa neodvolá v prípade 88-ročného Iwaa Hakamady, ktorý po desaťročia čakal v cele smrti na trest za štvornásobnú vraždu. V septembri ho súd v obnovenom procese oslobodil.

Dlhé čakanie na spravodlivosť

Ako informuje agentúra AP, Hakamada sa stal najdlhšie žijúcim človekom odsúdeným na trest smrti na svete. "Je nám ľúto, že sme ho na extrémne dlhý čas dostali do právne nestabilnej situácie," uviedla k svojmu rozhodnutiu prokuratúra.

Neoprávnené zadržanie

Hakamada vo väzení neoprávnene strávil takmer 50 rokov za vraždu, ktorá sa stala v roku 1966. V roku 2014 bol na základe nových dôkazov prepustený. Obnovený proces sa po odkladoch začal až minulý rok v októbri, pričom prokuratúra aj v tomto prípade požadovala trest smrti. Súd ale muža oslobodil.

Spravodlivý rozsudok

Išlo o piaty prípad v povojnovom Japonsku, keď obnovené súdne konanie s človekom odsúdeným na smrť skončilo oslobodzujúcim rozsudkom, uviedla vtedy agentúra Kjódó.

Obvinený z vrážd

Hakamada bol zamestnancom vo firme vyrábajúcej miso pastu, keď bol v roku 1966 zatknutý za vraždu šéfa spoločnosti, jeho manželky a ich dvoch detí. Tie útočník pobodal a následne zapálil ich dom, obvinenie preto zahŕňalo aj žhárstvo a lúpež

​Umožnená obnova procesu

Popravu japonská justícia odkladala kvôli zdĺhavému odvolaniu. Prvú žiadosť o obnovu procesu súd zamietol po 27 rokoch, druhú podala v roku 2008 Hakamadova sestra. Súd napokon rozhodol v jej prospech v roku 2023, čo obnovu procesu umožnilo.

Priznanie pod nátlakom

Hakamada, v niektorých prepisoch aj Hakamata, sa najprv k vraždám priznal. Pri prvom odvolaní ale uviedol, že tak urobil po nátlaku pri brutálnych výsluchoch. Jeho právny tím uviedol, že vyšetrovatelia pravdepodobne sfalšovali dôkazy, aby jeho zatknutie pred viac ako 50 rokmi odôvodnili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy