Jasno
15°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Kauza, ktorá šokovala Slovensko: Súd uzavrel prípad plánovanej vraždy policajta
Zdielať na

Kauza, ktorá šokovala Slovensko: Súd uzavrel prípad plánovanej vraždy policajta

BRATISLAVA / Súdili ich za plánovanú vraždu policajta. Podľa obžaloby bolo motívom to, že ich často kontroloval a preto si zohnali výbušninu, ktorou ho chceli zlikvidovať. Terčom útoku sa mal stať trnavský PMJčkár. Definitívnu bodku za kauzou dal v stredu 9. októbra Najvyšší súd SR.

​​Motív vraždy

Podľa obžaloby dvojica chcela zavrždiť policajta, pretože ich častokrát zastavil a kontroloval. Dokonca sa jeden z dvojice pri policajnej kontrole s policajtom pobil. Na jeho likvidáciu si zohnali výbušninu. Tú mu plánovali dať pod auto.

Tvrdé odsúdenie

"Celé dokazovanie a celé právne posúdenie spočívalo v tom, či sa podarí preukázať úmysel zavraždiť poškodeného, alebo či konanie páchateľov smerovalo len k poškodeniu majetku," tvrdí prokurátor Peter Kysel. Dvojicu obvinili z pokusu o úkladnú vraždu. Špecializovaný trestný súd ich ale spod obžaloby pred pár mesiacmi oslobodil. Odsúdil ich, ale za nedovolené ozbrojovanie. Obaja dostali po 8 rokov basy na tvrdo. Prokurátorovi sa zdal trest prinízky a naopak obžalovaným privysoký. Celá kauza tak skončila na Najvyššom súde SR.

Vyjadrenie súdu

"Najvyšší súd sa priklonil k názoru Špecializovaného trestného súdu, že vyhodnotenie dôkazov je správne s tým, že chýba jeden dôkaz, ktorý by prevážil misky váh k tomu, že tá kvalifikácia bola správna,", dopĺňa Kysel. Senát Najvyššieho súdu SR sa s prvostupňovým rozsudkom stotožnil. Dvom recidivistom 8-ročné tresty potvrdil. S výškou trestu nebol spokojný tak ako prokurátor ani obžalovaní.

Nesúhlas s rozsudkom

Je to rozsudok, ktorý nám v podstate nevyhovuje. My sa stále domnievame, že tie dôkazy boli také, že mal byť skutok oslobodený. Je to, ale rozhodnutie Najvyššieho súdu SR a rešpektujeme ho. Sú tam ale dostupné mimoriadne opravné prostriedky, ktoré pravdepodobne využijeme," informuje obhajca obžalovaného, Juraj Gavalec.

Definitívne rozhodnutie

Rozsudok v tejto kauze je právoplatný. Jeden z dvojice si svoj trest odpyká vo väznici s minimálnym stupňom stráženia, a ten druhý v strednom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy