Oblačno
20°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Nevybuchnuté hrozby vojny: V obci našli 17 ručných granátov a 3 kilogramy pechotných nábojov
Zdielať na

Nevybuchnuté hrozby vojny: V obci našli 17 ručných granátov a 3 kilogramy pechotných nábojov

ČABALOVCE / Nájdenú leteckú bombu priviezol na fúriku pred obecný úrad – aj takéto skúsenosti majú na severovýchode Slovenska s nezodpovednými nálezcami vojnovej munície. Aktuálny prípad je ale presným opakom – v Čabalovciach našli ručné granáty aj náboje a okamžite volali políciu.

Množstvo munície našiel jeden z miestnych obyvateľov v lesoch nad obcou Čabalovce. "Áno, máme skúsenosti, že ešte aj v terajšej dobe sa tu nachádza munícia. Väčšinou to nachádzajú ľudia, keď chodia na hríby v hubárskej sezóne," priblížila starostka obce Helena Zjanová.

A tentoraz toho nebolo málo – 17 ručných granátov a až 3 kilogramy pechotných nábojov z 2. svetovej vojny. Nálezca sa našťastie ničoho nedotýkal a oznámil to na linke 158. "Policajná hliadka po príchode na miesto vykonala všetky bezpečnostné opatrenia," informovala hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. Na miesto museli privolať aj krajského pyrotechnika, ktorý muníciu odviezol na zneškodnenie.

Frontová línia sa tiahla priamo nad obcou, stálu tu proti sebe vojaci červenej a nemeckej armády. Aj krátko po skončení vojny tu neraz šliapli na míny dospelí aj deti.

A pred pár dňami našli leteckú bombu hneď v susednej obci Ňagov

Tiež si pamätajú na to, ako munícia zabíjala aj po skončení vojny. "Asi tak 15 metrov od nás, tu na to mieste tu zabilo človeka, tri roky po vojne," uviedol nálezca munície v Ňagove. Nevybuchnuté hrozby sú tu dodnes, hoci sú povojnové nálezy staré a hrdzavé, mnohé sú stále funkčné a môžu explodovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy