Zatiahnuté
20°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Ochranári smútia: Pytliaci otrávili vzácneho orliaka morského
Zdielať na

Ochranári smútia: Pytliaci otrávili vzácneho orliaka morského

GABČÍKOVO / Karbofurán opäť na scéne. Pesticíd vo forme toxického jedu, vyradí centrálnu nervovú sústavu z činnosti a zvieratá po jeho požití hynú v hrozných kŕčoch. Jeho používanie na rastliny u nás zakázali pred 16 rokmi. Pri Gabčíkove naň uhynul vzácny orliak morský. Hľadať páchateľa pomáhal kolega zo zvieracej ríše.

"Nachádzame sa na mieste činu vlastne asi 150 metrov v revíri Gabčíkovo sa našiel uhynutý orliak morský," uviedol Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku. 

Otrávil sa karbofuránom v návnade nastraženej človekom. Vzácny živočích, jeho spoločenská hodnota je 10-tisíc eur, mal vysielačku inštalovanú rakúskymi ochranármi. "Oni nám hlásili, že tu je ten uhynutý jedinec a na základe toho sme ho vlastne aj našli," priblížil Chavko. Miesto nálezu je súčasťou migračného koridoru nielen pre orliaky, ale všetky vtáky. "Potýkame sa s týmto problémom už 2 desaťročia. Mne cez ruky prešli už desiatky a možno aj stovky otrávených dravcov. Nejaký pytliak vykladá tu otrávené návnady," povedal Chavko. 

Enviropolícia začala trestné stíhanie

Ochranári s enviropolíciou a poriečnou políciou prehľadávali celé okolie, hľadali ďalšie otrávené návnady. Ochranárom a enviro policajtom pri pátraní pomáha aj šesťročná špeciálne cvičená Sara. "Tá je vycvičená na to, aby vedela nájsť jedovaté návnady, čiže ona nehľadá, nehľadá len hocijaké návnady, ale až keď nájde návnadu, ktorá je kontaminovaná tak to hlási. Psík to vyhodnotil, že tam nie je už cítiť ten jed, musíme všetko preveriť s tým psom. Máme hlásené z oblasti Kolárova desiatky otrávených myšiakov, tak aj tam dneska skúsime ísť na tú lokalitu. To je tak nádherný dravec. Má rozpätie krídel 2 a pol metra a na Slovensku hniezdi nejakých 40-50 párov. Pytliaci majú utkvelú predstavu, že orliaky im vykrádajú ich hrnce, ľudovo povedané," opísal Chavko. 

A pri tom 80 % potravy týchto dravcov tvoria zdochliny. A to využívajú tí, ktorí ich trávia. "Proste tie konzumuje, samozrejme uloví, ale väčšinou keď tak rybu, ktorú zoberie z vody, takže je to taký sanitár v tej prírode," dodal Chavko. "Vyšetrovateľ enviropolície začal trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov," informoval Roman Hájek, hovorca prezídia PZ SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy