Polojasno
17°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Synovi pripočítala falošné hlasy. Členka volebnej komisie je uznaná vinnou
Zdielať na

Synovi pripočítala falošné hlasy. Členka volebnej komisie je uznaná vinnou

HUMENNÉ / Snaha nezákonne pomôcť synovi ju dostala až pred súd. Mama, ako členka volebnej komisie mu totiž pripočítala 40 falošných hlasov, len aby sa stal obecným poslancom. Ani to mu nepomohlo. Ženu polícia obvinila a na Okresnom súde v Humennom ju sudca teraz uznal vinnou.

Incident sa odohral počas komunálnych volieb. Členka volebnej komisie pripísala zhruba 40 falošných hlasov svojmu synovi. Ten pred 2 rokmi v októbri kandidoval za obecného poslanca. Ani hlasy pripočítané nezákonne mu však nepomohli a do obecného zastupiteľstva sa vtedy nedostal. "Bolo mi oznámené, že tu bol pokus o ovplyvňovanie kandidátov na poslancov. Komisia dala podnet na políciu," uviedol starosta obce Kalná Roztoka Ladislav Hakulin.

"V danom prípade bolo podané trestné oznámenie vo veci trestného činu Marenie prípravy a priebehu volieb a referenda," priblížila hovorkyňa KR PZ Jana Ligdayová. Oslovili sme aj predsedníčku volebnej komisie, tá ale o tom, čo sa počas volebného dňa odohralo nechcela hovoriť. Uznesením vyšetrovateľa bolo napokon členke volebnej komisie vznesené obvinenie a prokurátor následne podal obžalobu. Súd ženu vypočul a oboznámil sa s listinnými dôkazmi. Ani obžalovaná pred kamerou hovoriť nechcela.

Hoci zo začiatku nebolo jasné, či náhodou nejde o nedorozumenie, prípadne chybu, dnes je verdikt súdu jasný

"Súd po vykonaní dokazovania uznal obžalovanú za vinnú z prečinu Marenie prípravy a priebehu volieb a referenda, za čo jej bol uložený peňažný trest vo výške 2000 eur. A pre prípad jeho zmarenia náhradný trest odňatia slobody v trvaní 4 mesiacov," informovala hovorkyňa súdov Ivana Petrufová.

Súd jej zároveň uložil zákaz vykonávať funkciu členky volebnej komisie po dobu štyroch rokov. Rozsudok Okresného súdu nie je právoplatný, účastníci si ponechali lehotu na podanie opravného prostriedku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy