Zatiahnuté
15°
Bratislava
Terézia
15.10.2024
Cyklista našiel mŕtveho rysa. Ochranári vyzývajú preveriť príčinu úhynu
Zdielať na

Cyklista našiel mŕtveho rysa. Ochranári vyzývajú preveriť príčinu úhynu

ZEMPLÍN / Prípad mŕtveho rysa ostrovida prešetrujú policajti na Zemplíne. Pozostatky chráneného živočícha našiel cyklista. Ochranári žiadajú prešetriť, či išlo o kolíziu s autom, alebo to bol cielený odstrel.

"Fakt je to raritné, že práve rys skončil smrťou v tejto oblasti," povedal Viliam Bartuš z Loz Vlk. Rys ostrovid je najväčšia voľne žijúca mačkovitá šelma v Európe. Ide o chráneného živočícha. Cyklista ho zaregistroval v týchto miestach medzi obcami Veľopolie a Ľubiša. Pozostatky zvieraťa našiel cyklista ležať neďaleko cesty. Podľa ochranára to ale nemusí nevyhnutne znamenať iba stret s autom.

Mohlo ísť o úhyn po strele či otrave

"Nebolo to evidentné, viditeľné. V podstate všetko to stopercentne potvrdí až nejaká pitva, ktorá sa bude vykonávať. Je potrebné podľa nás to poriadne prešetriť, či naozaj ide o nehodu alebo o cielené usmrtenie," pokračoval Bartuš.

Ak by aj išlo o kolíziu s autom, vodič sa svojou nečinnosťou dopustil priestupku. "Na mieste nehody nezotrval, nehodu neohlásil a z miesta odišiel. Uhynutím lesnej zveri vznikla spoločenská škoda vo výške 10 000 eur," priblížila hovorkyňa KR PZ Jana Ligdayová. Vidieť ho vo voľnej prírode je veľmi ťažké. Medzi ochranármi má rys ostrovid povesť ducha karpatského lesa. Preto pri monitorovaní využívajú fotopasce. Na Slovensku tvorí populácia rysa približne 200 jedincov. Každá strata je v tomto prípade mimoriadne veľká.

"Sú v podstate sanitárom a sú prirodzeným predátorom, čiže pomáhajú, v podstate odstrániť z prírody nejaké choré jedince, alebo neperspektívne. Zároveň bránia tomu, aby sa niektoré živočíchy premnožili Navyše pri tých rysoch nejaké konflikty s ľuďmi sú takmer nulové," zakončil Bartuš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy